Gå till innehållet

De elva kandidaterna till Sveriges nationalfjäril

Nässelfjäril. Foto: Erik Hansson

Nu har omröstningen för att utse Sveriges nationalfjäril startats. Elva kandidater (se nedan) har valts ut och det är allmänheten som avgör vinnaren.

Omröstningen pågår fram till den 20 juni och ordnas av Fjärilshuset i Haga i Stockholm i samarbete med bland andra Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Svensk dagfjärilsövervakning och Sveriges entomologiska förening.

Harriet Arnberg är forskningsassistent på Svensk dagfjärilsövervakning. Hon berättar att de elva utvalda fjärilarna är relativt välkända.

– Urvalet består av arter som många känner igen. Så som citronfjäril, påfågelöga och nässelfjäril som kanske flest är bekanta med. Puktörneblåvinge är vår vanligaste blåvinge och två av våra största och mest uppseendeväckande fjärilar är också med: makaonfjäril och apollofjäril.

Apollofjärilen är den enda av de nominerade som är rödlistad (“nära hotad“). Den finns idag bara kvar framför allt på Gotland och i vissa områden i Småland och Södermanland. Men i övrigt är det fjärilar som finns i stora delar av landet som valts ut.

Är det någon av arterna som är lite mindre känd som du skulle önska att fler fick upp ögonen för?
– Storfläckig pärlemorfjäril är ju väldigt snygg om man får chansen att spana på undersidan av vingarna och se de stora vita fläckarna. Den kan vara värd att kolla upp lite extra, säger Harriet Arnberg.

Apropå att kolla upp fjärilar lite extra kan alla som vill, hjälpa till med svensk dagfjärilsövervakning (läs mer).

– Det är jätteroligt – en njutbar hobby. Man behöver ingen förkunskap och vem som helst kan vara med. Du går ut och räknar fjärilar när det är fint väder och hjälper samtidigt Sveriges fjärilar och natur tillsammans med andra som inventerar, säger Harriet Arnberg.

• Läs mer om svensk dagfjärilsövervakning här.
• Rösta på vilken av de elva fjärilarna du vill ska bli svensk nationalfjäril här.

De elva nominerade till Sveriges nationalfjäril:

Rösta på din favorit senast den 20 juni via den här länken.

Mer att läsa