Gå till innehållet

Darrålar jagar i flock med synkroniserade stötar

Darrålar, även kallade elektriska ålar, har visat sig kunna använda sina elektriska stötar på finurliga sätt. Nu visar ny forskning att de kan jaga i flock.

Upptäckten gjordes hos darrålar i Amazonas där en liten sjö innehöll över 100 vuxna darrålar. Bara det var en intressant upptäckt eftersom de tidigare sågs som ensamlevande djur. Forskarna kunde dessutom följa hur ålarna arbetade tillsammans i grupper om upp till tio ålar med att jaga småfiskar. De samarbetade med att splittra upp fiskarna, inte olikt hur vargar eller späckhuggare jagar. Sedan pressade ålarna ihop fiskarna och använde synkroniserade elstötar för att slå ut fiskarna innan de åts upp.

– Det här är en fantastisk upptäckt! Ingenting liknande har tidigare dokumenterats hos darrålar. Att jaga i grupp är relativt vanligt hos däggdjur, men är ganska sällsynt hos fiskar. Det finns bara nio fiskarter som vi känner till som gör det, så den här upptäckten är verkligen speciell, säger fiskforskaren C. David de Santana som är huvudförfattare till studien.

Han är en av världens främsta forskare på darrålar och har varit med och upptäckt 85 arter elektriska fiskar och 2019 upptäckte han att det inte bara finns en art darrål, utan tre olika arter.

Elstötar med många funktioner
Darrålar kan använda sina elektriska stötar på flera sätt. Det mest kända är att skicka ut kraftiga elchock på upp till 600 volt som kan däcka en häst. Den kraftiga elstöten använder ålen också för att lokalisera bytet, en viktig funktion eftersom darrålen lever i grumliga vatten med dålig sikt. Dessutom kan elchocken användas som en försvarsmekanism mot darrålens fiender.

Elchockerna är dock ännu mer sofistikerade än så. De kan påverka bytens motoriska neuroner och muskler och förutom att paralysera offren kan de också skicka ut impulser som får gömda och stilla byten att rycka till ofrivilligt och därmed avslöja sig inför en attack.

Källor: Smithsonian och Ecology and Evolution

Mer att läsa