Gå till innehållet

Bok om Ölands orkidéer

Naturfotografen och författaren Henrik Karlsson och Emma Tinnert har slagit ihop sina färdigheter och skapat en vacker bok om Ölands orkidéer.

“Ölands orkidéer” är inte en guide till var du hittar varenda en av öns 36 arter, underarter och varianter av orkidéer. Det nämns faktiskt inga specifika platser alls. Istället är det en genomgång av de fascinerande växterna, hur de ser ut, deras livsmiljöer och de täta kopplingarna till svampar och insekter.

Här berättar först Henrik Karlsson och sedan Emma Tinnert själva om några av sina favoriter från ön:

Henrik: Nattvioler – Nattviol betyder mycket för mig. Den första orkidén som jag såg. Än i dag, efter drygt 42 år, minns jag mitt första möte med dessa sköna ting. För en mer än lovligt fotbollsintresserad 10-åring var sommaren 1978 en dröm, VM i Argentina. Dagarna tillbringades vid tv:n hos mina morföräldrar tills min morfar en kväll tyckte att det fick vara nog och tog mig med ut till ”änget”, gårdens egen slåtteräng. Där satt vi i skymningen och lyssnade på näktergal och kornknarr, runt om oss steg en välbehaglig doft från ängens nattvioler.

Henrik: Flugblomster – Som biolog kan man inte vara annat än fascinerad över orkidéers placeringsstrategier och där kanske flugblomstret är en av de mest raffinerade genom att se ut och dofta som honor av stekelarter…

Henrik: Göknycklar – Som fotograf är orkidéer fantastiska motiv, både att ta rena artbilder på men även för att skapa mer “snygga” bilder med ljus, färg och form. Det är jättesvårt att välja någon specifik art men jag har fotat lite nya bilder på göknycklar i år som är mer bara färg och form som jag gillar…

Emma Tinnert om Ölands orkidéer:
– Det finns så mycket att se och även om man försöker så är det omöjligt att hinna med att titta nära på allt det vackra naturen har att erbjuda. Självklart har jag stött på ett flertal orkidéer här på Öland men jag hade inte tittat riktigt nära på dem innan jag och Henrik startade upp detta bokprojekt. Och även om jag nu illustrerat en hel bok om just orkidéer har jag bara börjat lära känna dessa skönheter. Hittills har jag framförallt umgåtts med dem genom Henriks vackra fotografier i min ateljé. Nu har jag även påbörjat arbetet att försöka lära känna dem i fält. Genom mitt måleri har jag hittat många orkidéarter som jag nu skulle vilja lära känna bättre. Några av dem är;

Emma: Vit Skogslilja – Det är något visst med att måla vita blommor, eller för all del även fjärilar, i akvarell. Att spara papprets vithet och bara skugga fram en form, elegans och en känsla av skörhet är en utmaning men även fantastiskt roligt. Dessa motiv blir därför ofta favoriter även ute i naturen.

Emma: Purpurknipprot – En orkidé med djupt purpurröda blommor som enligt beskrivningarna även skall dofta starkt av vanilj. Man kan ju inte låta bli att bli förälskad på håll när man sitter i sin ateljé under kalla gråa vinterdagar och försöker fånga dess skönhet.

Emma: Skogsknipprot – Det är något visst med knipprötterna. De fångade verkligen min uppmärksamhet i samband med arbetet med illustrationerna till den här boken. Skogsknipprotens vackra färger, blommans former och hur den med en blygsam elegans ändå sträcker stolt på sig. Helt enkelt en väldigt vacker orkidé.

Transparens: Natursidan fick ett exemplar av boken av förlaget.

Mer att läsa