Gå till innehållet

Vi har läst 700 sidor om 1271 svenska öar

Recension av boken “Sveriges öar” av Anders Källgård och Johnny GR Ahlborg.

En nästan 700 sidor tjock bok om Sveriges 1271 öar som “saknar fast landförbindelse och som har haft helårsbefolkning efter år 1900”. Det är förutsättningarna för tegelstenen “Sveriges öar”.

Personligen gillar jag verkligen öar och planerar inte sällan att försöka ta mig till någon spännande ö för att spana efter fåglar eller bara njuta av utsikten och den speciella ö-naturen. Men jag får erkänna att det här verket kändes mig övermäktigt när jag fick det i min hand. 700 sidor och en till synes oändlig uppräkningar av öar som jag knappt hört talas om och inte kände någon större lockelse att få veta mer om.

"Sveriges öar" av Anders Källgård och Johnny GR Ahlborg

“Sveriges öar” av Anders Källgård och Johnny GR Ahlborg

Jag började att läsa om öar som jag känner till någorlunda väl – Hallands väderö utanför Skånes nordvästra kust, Hönö utanför Göteborg, Huvudskär i Haninge kommun och Eknö nära Sandhamn. Jag läser om deras historik, natur och ren fakta som befolkning (uppdaterat 2012), areal och studerar kartorna. Någonstans på vägen väcks mitt intresse lite mer. För även om ingen orkar läsa om 1271 öar i sträck och bara ett fåtal någonsin kommer läsa hela “Sveriges öar” så är det en fascinerande bok att bläddra i. Framför allt på grund av de längre texterna.

I de längre inledningarna till varje kaptel ryms många spännande livsöden och historier. Folk som bor helt själva på öar och är totalt isolerade flera veckor varje år. Folk som lever sina liv som för 100 år sedan medan det smälls upp mångmiljonbyggen runt deras tomter. Folk som blir änkor och änklingar, men ändå bor kvar på sina ödsliga öar.

Jag får för mig att det är något romantiskt kring ölivet. Något för naturnördar att dagdrömma om, men jag inser också att det inte är ett speciellt enkelt liv och att många av de här ö-borna ofta har en väldigt krass syn på sin situation. Att romantisera sitt leverne ligger inte för dem.

Anders Källgård har gjort en kulturgärning med den här boken. Här finns så mycket värdefull information att det nästan är löjligt. Han har verkligen dammsugit de svenska vattendragen för att hitta öar som passar in i hans kriterier och lyckats hitta intressant information om väldigt många öar. Genom människorna och öarnas förändring får vi också en bild av ett samhälles nutidshistoria.

Johnny G R Ahlborg har illustrerat boken med fina teckningar och målningar och även om det är rikligt med bilder så hade jag önskat mig ännu fler. Det finns så mycket vackert med öar och jag hade gärna sett minst en bild per ö för att bättre visa upp hur de ser ut.

Med tanke på den enorma mängden information hade jag också gärna sett någon form av uppdelning utifrån vad man är ute efter. Jag hade uppskattat listor på exempelvis öar som är lämpliga för fågelskådning, öar som rymmer en rik flora, som har bra förutsättningar för bad eller som är så pass bebodda att de har restauranger och hotell. Eller kanske författarens egen topplista. Något sådant hade gjort “Sveriges öar” något mer lättöverskådlig och lättläst.

De 700 sidorna rymmer så många spännande personer och intressanta historier att den kan vara kul att bläddra i för de flesta läsare, men det är nesofilerna (ö-älskarna) som kommer ha störst behållning av detta praktverk om våra många öar.

Betyg: 3 av 5

• Alla våra bokrecensioner.

Transparens: Vi fick boken av Carlsson bokförlag

Mer att läsa