Upplevelser i Stockholms natur – Natursidans första bok ute nu

Del av omslaget. Foto: Johan Lind

Nu finns boken ”Upplevelser i Stockholms natur” i handeln. Den kan beskrivas som en nybörjarguide till naturen i allmänhet och naturområden i Stockholm i synnerhet. Boken är skriven av mig, Erik Hansson, tillsammans med Oliver Karlöf och Vide Ohlin och för er som följer Natursidan kommer många av de inblandade naturfotograferna vara kända namn.

• Boken finns i bokaffärer i Stockholmstrakten och online via t ex 
Adlibris och Bokus.

Omslaget till ”Upplevelser i Stockholms natur” av Erik Hansson, Oliver Karlöf och Vide Ohlin. Foto: Johan Lind

Studie efter studie slår fast att vi mår bättre av att vistas i naturen och det har publicerats mängder av undersökningar om hur mycket naturen betyder för oss människor. 3 av 5 barn och 4 av 5 föräldrar vill till exempel vistas mer i naturen och nästan 80 procent av svenskarna tycker det är mycket viktigt att det tas hänsyn till naturvärden när bostäder och vägar byggs.

I Stockholm finns det vilda faktiskt precis runt husknuten och i “Upplevelser i Stockholms natur” visas en unik del av huvudstaden upp, som många fortfarande inte känner till. Det kan vara svårt att föreställa sig, men när du sitter fast i en av stans många bilköer eller trängs i folkmyllret på T-Centralen har du ändå väldigt nära till vildmarkens lugn och tystnad. Du måste bara veta var du ska leta.

En halvtimmes färd från huvudstadens mitt kan du nå en världsunik skärgårdsmiljö, en nationalpark med trolsk urskog, myllrande våtmarker och berghällar med milsvid utsikt. Här finns fågelsjöar fulla av liv, porlande bäckar med öringar, rika svampskogar, ett av Sveriges tätaste bestånd av kattugglor och färgsprakande ängsmarker.

“Upplevelser i Stockholms natur” visar upp 27 områden som är lätta att ta sig till och samtidigt väl värda en omväg. Varje område beskrivs utifrån vad du kan få uppleva på plats och hur du får ut det mesta av besöket. Dessutom innehåller boken en längre guide till skärgården, tips om ytterligare 100 platser, samt nybörjarguider för dig som vill veta mer om fåglar, groddjur, naturfoto, däggdjur, svampar, växter, dagfjärilar, småkryp, reptiler och fiskar.

Tanken med boken är att fler av de som vill komma ut mer i naturen nu ska hitta inspiration och motivation att ta sig över tröskeln.

Bild från Bogesundslandet, en av platserna i boken. Foto: Frida Hermansson 

Förutom texter om många olika platser och sätt att uppleva naturen har boken också ungefär 300 foton från många av naturfotograferna som ofta synts här på Natursidan. Exempelvis Niclas Ahlberg, Fatima Boukarchid, John Hallmén, Frida Hermansson, Ola Jennersten, Zsombor Károlyi, Johan Lind, Marie Mattson, Maths Nilsson, Daniel Pettersson och Jonathan Stenvall.

Till varje plats har dessutom Filippo Vanzo illustrerat en detaljerad karta och flera artporträtt.

Karta ur boken ”Upplevelser i Stockholms natur” av Filippo Vanzo

”Upplevelser i Stockholms natur” ges ut av Bokförlaget Polaris och säljs bland annat online via t ex Adlibris och Bokus.

Erik (4326 Posts)

Chefredaktör och grundare av Natursidan.se. Stötta vårt arbete – ge bidrag via bankgiro (5114-2529, företagsnamn Level 7) eller Swish (0730-385 185). Tack!