Gå till innehållet

“Tokigt galen händelse” på Falsterbo fågelstation

Ringmärkt lärkfalk till vänster och pilgrimsfalk till höger. Foto: Björn Malmhagen

Ringmärkt lärkfalk till vänster och pilgrimsfalk till höger. Foto: Björn Malmhagen /Falsterbo fågelstation

Igår inträffade en “tokigt galen händelse”, för att citera Björn Malmhagen på Falsterbo fågelstation. Ringmärkarna Josefina Pehrson och Marc Illa fick “en oförglömlig upplevelse” och fågelstationen en ny ringmärkt art.

Josefina Pehrson med Falsterbo fågelstations första ringmärkta pilgrimsfalk. Foto: Björn Malmhagen

Josefina Pehrson med Falsterbo fågelstations första ringmärkta pilgrimsfalk. Foto: Björn Malmhagen /Falsterbo fågelstation

Just nu pågår fåglarnas flytt söderut och ungefär 500 miljoner fåglar väntas lämna landet. Många av dem passerar Falsterbo under hösten och att beskåda detta fenomen har vi utsett till en av Sveriges bästa fågelupplevelser.

På plats för att hjälpa till på Falsterbo fågelstation under dessa intensiva höstveckor är ringmärkarna Josefina Pehrson och Marc Illa. Josefina har jobbat som ringmärkare i många år och hjälpte bland annat till mycket på Fågelcentralen när hon var liten.

– En sommarvecka fick jag följa med Tommy Järås och hans familj ut till Nidingen, sen var jag fast! Så det har blivit många veckor där genom åren. Hösten 2011 var jag på Ottenby hela säsongen, men detta är min första säsong här i Falsterbo. Jag har bara varit här lite ströveckor/dagar tidigare, berättar hon.

Igår blev säsongen extra minnesvärd när Josefina tillsammans med sin kollega Marc Illa från Spanien var ute och promenerade i Falsterbo stadspark under eftermiddagen.
– Plötsligt hörde vi falkskrik bakom oss. Efter bara några sekunder kom en pilgrimsfalk och en lärkfalk farande, låsta i varandra, och föll till marken bara cirka 30 meter framför oss. Pilgrimsfalken hade helt klart övertaget! Efter någon sekunds paralys börjar Marc springa fram med mig tätt efter. De båda falkarna försöker fly men sitter fortfarande fast i varandra och lyckas inte lyfta från marken. Pilgrimsfalken hade en klo rejält insjunken i lärkfalkens lår, men vi lyckades lirka loss den och det blev bara ett litet sår, berättar Josefina Pehrson.

Pilgrimsfalken visade sig vara en mager ung hane och ingen av fåglarna var ringmärkta sedan tidigare. De togs till stationen där de fick varsin ring och sedan släpptes den unga lärkfalken först och fick chansen att ta sig i säkerhet innan pilgrimsfalken fick komma på vingarna igen.

Marc Illa med lärkfalken och Josefina Pehrson med pilgrimsfalken. Foto: Björn Malmhagen

Marc Illa med lärkfalken och Josefina Pehrson med pilgrimsfalken. Foto: Björn Malmhagen /Falsterbo fågelstation

Att ringmärka falkar hör verkligen inte till vanligheterna. Falsterbo fågelstation har ringmärkt fåglar sedan 1940-talet och på dessa 70 år har endast sju lärkfalkar försetts med en ring. Pilgrimsfalken som Josefina Pehrson och Marc Illa hittade var dessutom den första någonsin som ringmärkts på stationen.

– Minst sagt en oförglömlig upplevelse som jag kommer bära med mig resten av livet! Vi var båda i chock och ömsom skrattade ömsom svor över hur otroligt det hela var, berättar Josefina Pehrson.

Björn Malmhagen, som jobbat på Falsterbo fågelstation sedan 1988 och bland annat arrangerat internationella ringmärkningskonferenser, berättar att han inte hört talas om något liknande tidigare.

– Det är en tokigt galen händelse!

Läs mer:
Så fungerar ringmärkning
Statistik från Sveriges fågelstationer 2014
• Svenska fågelstationer hotas av marknadsanpassade hyror.
• Alla våra artiklar om ringmärkning.
• Intervju med svenska fågelringmärkare i Kina.

Mer att läsa