Gå till innehållet

Sveriges Entomologiska Förenings första kvinnliga ordförande ska sprida intresset för småkryp

Linda Strand med en körsbärsfuks i handen. Foto: Privat

Linda Strand med en körsbärsfuks i handen. Foto: Privat

Linda Strand valdes nyligen till ordförande för Sveriges Entomologiska Förening (SEF). Hon är därmed den första kvinnliga ordföranden i föreningen och hennes mål är att fortsätta sprida det allt större intresset för småkryp. 

– Insekter är verkligen hett just nu, berättar Linda Strand. Kläder, inredning, smycken och så vidare pryds av insekter och några av de bidragande faktorerna är att det finns ny bra litteratur,digitalkamerans intåg och så har man har gett svenska namn på många insekter.

Det är i det här läget som Linda Strand tar över som ordförande och enligt flera personer i föreningen som Natursidan pratat med så är hon ett utmärkt val.

Hennes intresse för småkryp väcktes redan i brandomen. Hon spenderade stora delar av den på Söderåsen i Skåne med sina naturintresserade morföräldrar.

Det är inte bara trollsländor och fjärilar Linda sysslar med. Här sitter hon och artbestämmer humlor. Foto: Privat

Det är inte bara trollsländor och fjärilar Linda sysslar med. Här sitter hon och artbestämmer humlor. Foto: Privat

– Mormor var konstnär och målade naturmotiv och växter. Hon var dessutom väldigt kunnig botaniskt. När hon satt ute i naturen och målade hade man några timmar att fördriva och då jag är extremt vetgirig och nyfiken av mig var det nog bara slumpen att det blev insekter. Det hade lika väl kunnat bli växter, fåglar eller något annat.

LÄS ÄVEN: • Fågelholkstömning med prisbelönt insektsfotograf.

Det var också tillsammans med sin mormor som Linda Strand fick sitt första minnesvärda möte med en insekt. De var ute och gick längs en skogsväg och hittade en skadad blågrön mosaikslända (Aeshna cyanea).

– Vi gick hem och bläddrade i böckerna och kunde konstatera vilken art det var. Wow, det var riktigt häftigt. Arterna hade inga svenska namn då men det var inget som bekom mig då mormor jämt tjatade de vetenskapliga namnen på hennes växter.

Därefter tilltog intresset när Linda mötte likasinnade under sina universitetsstudier. Några år senare valdes hon in som ledamot i Entomologiska Sällskapet i Lund, som första kvinnan i styrelsen i den då hundraåriga föreningen. Hon drog igång en atlasinventering för att kartlägga trollsländefaunan i Skåne och har de senaste sex åren både varit med och startat insekternas dag, som äger rum den 3:e söndagen i augusti varje år, och dessutom börjat engagera sig i riksorganisationen SEF.

De första två nummerna av tidskriften Yrfän.

De första två numren av tidskriften Yrfän.

Hur har föreningen förändrats under den tiden?
– 
Under min tid har ganska mycket hänt. Vi har dragit igång faunaväkteriverksamhet, startat vår nya tidskrift Yrfän, vi har byggt en ny hemsida, tagit fram en ny grafisk profil och två nya föreningar har anslutit sig till oss. Sen försöker vi synas mer i sociala medier och på olika event för att just kunna visa och berätta vilken fantastisk värld, insekternas värld är! Ju fler vi är desto mer kan vi påverka och fler vill värna om våra kryp.

LÄS ÄVEN: • Sverige har fått en ny bra naturtidskrift – Yrfän.

Efter sex händelserika år valdes Linda Strand dessutom till ordförande i SEF, återigen som första kvinna.

– Det känns kul, ärofyllt och samtidigt lite nervöst. Jag är otroligt glad över att jag fått lokalföreningarnas förtroende att förvalta denna viktiga post. 

Vad kommer du verka för i föreningen?
– 
Jag skulle vilja få till ett närmre samarbete mellan lokalföreningarna och SEF samt lokalföreningarna emellan. Jag skulle gärna också se ett samarbete med andra föreningar, till exempel Fältbiologerna, eller Naturskyddsföreningen. Sen har jag lite andra saker som jag gärna håller för mig själv ett tag till. 

Linda Strand med en Eksnabbvinge (Favonius quercus). Foto: Privat

Linda Strand med en Eksnabbvinge (Favonius quercus). Foto: Privat

Är det några frågor du brinner för lite extra?
– 
Sprida intresset för entomologin – det är alldeles för fantastiskt för att inte dela med sig av! Vi kan också påverka så mycket mer om vi är fler och jag brinner extra mycket även för bevarandefrågor.

När det gäller småkrypen så är det trollsländor och fjärilar som ligger Linda Strand närmst om hjärtat, men som hon uttrycket det:

– Är man nyfiken av naturen så kan ju ett intresse aldrig stanna vid det.

Hur spenderar du helst tid i den svenska naturen?
– En soliga dag med håven i ena handen, kameran i den andra. Men att sitta med ett glas vin en kväll framför ett lakan och en lampa för att titta på nattfjärilar ger mig lika mycket energi. Gärna i sällskap av min familj och/eller likasinnade. 

Slutligen – kan du ge några tips till någon som är lite nyfiken på att börja skåda småkryp, men inte vet hur hen ska börja?
– Då skulle jag starkt rekommendera att prova på några av våra lokalföreningsaktiviteter. Vi har otroligt duktiga och engagerade personer ute i lokalföreningarna. Till exempel har både Skåne och Östergötland genomfört heltäckande så kallade atlasinventeringar för både dagfjärilar och trollsländor och detta har engagerat hundratals personer som till en början endast varit nyfikna på småkryp. Och Upplands-föreningen har en mycket uppskattad verksamhet för barn – småkrypsspanarna. Allt går att hitta på vår hemsida www.sef.nu.
sef

Mer att läsa