Gå till innehållet

Spännande dvärglärka upptäckt i Lappland

Dvärglärka från Fuerteventura, beskuren bild. Foto: Andrej Chudý via Flickr https://www.flickr.com/photos/andrej_chudy/5959908079/in/photolist-9KGLdx-9TfB8W-29t7PP-eKtwAR-8jvq6v-8jvpGz-8jvpAR-duaNt3-ebkQxN-9SHJHH-9SHMTt-9SLCCf-a5E62R-diXd7a/

Dvärglärka från Fuerteventura, beskuren bild. Foto: Andrej Chudý via Flickr

Igår upptäckte Mats Karström en lärka på sin fågelmatning i Vuollerim i Jokkmokks kommun i Lappland. Det uppstod snart diskussioner om hans bilder på Artportalen inte visade en dvärglärka och dessutom av någon östlig ras eller art. Det skulle kunna röra sig om ett förstafynd för Sverige.

Dvärglärkan i Vuollerim. Foto: Mats Karström

Dvärglärkan i Vuollerim. Foto: Mats Karström

Dvärglärkor är inte det lättaste att säkert art- eller rasbestämma. Det finns en västlig population (rufescens) och en östlig (cheleensis). Vissa auktoriteter på området delar in dessa populationer som olika arter där den östliga kallas mongolisk dvärglärka. Det finns dessutom underarter i båda grupperna.

Den västliga populationen, som framför allt hittas på Kanarieöarna, i norra Afrika och Centralasien är stannfåglar medan de mongoliska dvärglärkorna är flyttfåglar.

Vilken art eller ras det rör sig om i Vuollerim är ännu inte klarlagt och det kan till och med behövas leta upp en fjäder efter den för att vara helt säkert. Det verkar dock vara en riktigt tung fågelraritet som hittat till Lapplands inland. Antingen är det Sveriges fjärde dvärglärka någonsin eller det första fyndet av en asiatisk släkting till den.

Läs mer:
Våra artiklar om fågelmatning.
Våra artiklar om fågelrariteter.

Källor: Fågelguiden och Artportalen

 

Dvärglärkan i Vuollerim. Foto: Mats Karström

Dvärglärkan i Vuollerim. Foto: Mats Karström

Mer att läsa