Gå till innehållet

Så gick det för Sveriges kungsörnar 2016

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg http://niclasahlberg.se/

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg 

Något av ett mellanår. Så kan man beskriva kungsörnarnas 2016 i Sverige. 161 häckningar och 188 ungar är sämre än 2014 och 2015, men det är det sjätte bästa resultatet under de senaste tio åren.

Gotland var årets stora utropstecken med hela 35 häckningar och 37 ungar, vilket därmed slog 2015 års rekord. Det bra resultatet beror till stor del på att man i år letat extra noga efter bon och bara i augusti hittades sju tidigare okända häckningar.

LÄS MER: • Se skillnad på kungsörn och havsörn.

Ett annat positivt resultat kommer från Norrbottens län som överträffade 2015 års resultat något. Med tanke på att 40 procent av landets kungsörnar häckar i länet är det en betydande siffra. Även i norra Norge och Finland har det gått ganska bra för kungsörnarna under 2016.

I Uppland och söderut (förutom Gotland) var resultatet identiskt med i fjol: nio lyckade häckningar och tio ungar.

Sämre gick det i Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg.

– Det finns givetvis en del orosmoln, berättar Claes-Göran Ahlgren, ordförande i ÖRN-72 som gjort sammanställningen av årets inventeringsresultat. Det gäller till exempel örnar som blir blyförgiftade, förföljelse, Stortingets fruktansvärda beslut om införande av skyddsjakt på kungsörn i två områden i Norge, olämpligt placerade vindkraftverk, skogsbruket som ger brist på lämpliga boträd, örnar som kolliderar med elledningar eller kommer i kontakt med oisolerade ledningar och isolatorer – främst konstaterat på Gotland och Skåne och minskad utfodring. Trots orosmolnen är jag inte så oroad för kungsörnen på kort sikt. Kanske beror det på att jag bor i södra Sverige och där har helt klart kungsörnen ökat under de senaste decennierna. Oroande är dock att kungsörnen inte ökar, kanske till och med minskar i Skåne och att den har minskat i Halland, samt tycks ha stagnerat i Danmark. Detta måste vi hålla ett öga på.

LÄS MER: • Lyckat år för kungsörnen 2015.

Enligt regeringens proposition om En hållbar rovdjursförvaltning är målen för kungsörnen att populationen i Sverige ska vara totalt minst 150 registrerade häckande par.

Läs mer på ÖRN-72:s webbplats.

Källa: Rapporten Kungsörnen 2016 från ÖRN-72

Mer att läsa