Gå till innehållet

Reserapport: Hortobágy, Ungern

Vit stork. Foto: Erik Hansson

Vita storkar syns lite här och var och bygger gärna bo på lampor inne i byarna. Foto: Erik Hansson

Translate this trip report.

Hortobágy i Ungern ligger ungefär 2,5 timmars bilkörning öster om Budapest och är ett lättåtkomligt område för fågelskådare med garanterade chanser till fantastiska fågelupplevelser. Det går att hålla sig längs väg 33 som går genom byn Hortobágy och upptäcka det mesta som området har att ge. Här finns några fågeltorn precis intill vägen och i fiskdammarna Hortobágy-halastó finns en artrikedom som är svårslagen. Tänk dock på att det krävs tillstånd att köra in på vissa vägar och att det kan vara en god anledning att hyra en guide om du vill få ut maximalt av området. Dessutom gynnar det den lokala ekoturismen.

Den bästa tiden att besöka nationalparken är i slutet av april eller under maj. Då har aftonfalkarna kommit till kolonierna längs väg 33, härfåglar och sommargyllingar kan hittas lite här och var, fler hägerarter är på plats och biätarna har anlänt till sandbanken i T-korsningen vid vägen mot Nagyiván.

Tornfalkar finns det gott om i området. Foto: Erik Hansson

Tornfalkar finns det gott om i området. Foto: Erik Hansson

Det är värt att tänka på att vissa områden som för en fågelskådare ser väldigt intressanta ut kan vara förbjudna att beträda då de tillhör företag som ägnar sig åt till exempel fiske eller jakt. Ett besök i Hortobágys informationscentrum är därför att rekommendera om du tänkt dig lämna de vanligaste platserna. Tänk också på att de små vägar som leder in i nationalparken från huvudvägarna kan vara väldigt leriga och inte alltid lämpar sig för vanliga hyrbilar.

Det är billigt att bo och leva i Ungern. Räkna med att en måltid kostar ungefär 2/3 av priset i Sverige och missa inte att äta deras pannkakor med malda nötter och chokladsås.

Vår resa till Hortobágy fick ske 31 mars – 4 april eftersom det var vad som passade oss. Det hade kommit stora mängder nederbörd, varit kallt och till och med snöat dagarna innan vi anlände, men vi fick oss en försmak av våren och en insikt i vilket fantastiskt område det är. Och en del av flyttfåglarna som är på väg upp till oss kan mycket väl mellanlanda i Hortobágy på vägen norrut.

Vi hade en hyrbil som väntade på oss på flygplatsen och bara under bilfärden till vårt hotell Trofea strax öster om Nádudvar såg vi säkert 30 rovfåglar (mest bruna kärrhökar, tornfalkar och ormvråkar), två svarta storkar, äggretthägrar och en i bilen såg även en blåkråka. Bland de lite mer sällsynta arterna för oss skandinaver kan nämnas att vita storkar och turkduvor ses lite överallt, liksom svarthakade buskskvättor.

Hotellet Trofea söder om Hortobágy. Foto: Erik Hansson

Hotellet Trofea söder om Hortobágy. Foto: Erik Hansson

Hotellet Troféa tar framför allt emot jägare, fiskare och fågelskådare och i markerna precis runt hotellet var det gott om fågelliv. Ett brunt kärrhökspar byggde bo i vassen, en järnsparv tittade nyfiket fram redan första dagen, en obestämd större falk skrämde upp områdets många fasaner och i träden syntes starar, bofinkar, gransångare, rödstjärtar, svarthättor, svarta rödstjärtar, grönfinkar, stjärtmesar och överallt syntes små flockar av steglitser.

Första heldagen spenderades i området kring Hortobágy. Vi besökte deras rehabiliteringscenter där skadade fåglar tas om hand och förbereds för att återigen släppas ut i det vilda. I de fall detta inte lyckas kan de stanna i inhägnader för att eventuellt para sig och bidra till att åtminstone släppa ut vilda ungar i det fria. Jag är inte förtjust i att se fåglar i bur, men här är det i alla fall för ett gott syfte och efter samtal med personalen framkommer det också en del mycket intressanta historier. Som den levande harpalt som släpptes in till örnarna som föda, men som nu, ett år senare, är kung i den största inhängnaden och till och med attackerar personalen om de kommer för nära. När vi var där gick det att detaljstudera bland annat havsörnar, vita storkar, tornfalkar och fem sorters ugglor mot en liten avgift.

Hortobágy-halastó. Foto: Erik Hansson

Hortobágy-halastó. Foto: Erik Hansson

Nästa stopp blev fiskdammarna vid Hortobágy-halastó. Här kan man ta ett litet tåg som sakta går ut till fiskdammarnas utkanter, men det går också att promenera längs rälsen och uppleva det myller av fågelliv som detta område erbjuder. Här hörs fågelsång från varenda buskage och ett ständigt kacklande från gäss och andfåglar. Eftersom vattennivåerna i de dammar som finns på olika platser i Hortobágy kan variera kraftigt är det svårt att veta var de bästa platserna är, men förutom Hortobágy-halastó finns det även fina dammar vid Ohat, strax öster om byn Hortobágy och på flera andra platser längs väg 33. Vi var i området när det skett stora översvämningar så antalet vadare var begränsat.

Skogsområde i Tiszafüred. Foto: Erik Hansson

Skogsområde i Tiszafüred. Foto: Erik Hansson

Vi tog oss också till floddeltat Tiszafüred några mil väster om Hortobágy. Det var inte riktigt säsong för området än, men vi betalade för en båttur ut till en ö mitt i deltat (från en liten hamn i byn Tisza-Örvény). Ute på ön fanns två fågeltorn och en mysig promenadstig i en fascinerande skog. Längs en bäck såg vi två kungsfiskare, på en gräsplätt en ringtrast, skogen var fylld av rödhakar, bofinkar, koltrastar, större hackspettar och i vattnen runt omkring ön fanns salskrakar, skäggdoppingar, sothöns, hussvalor och några hägrar. Om en månad bör den här ön sjuda av liv och grönska och kommer då vara en utflykt som inte får missas. Om inget annat så för att se olika sångare och tärnor, samt rallhäger och dvärgrördrom som är någorlunda vanliga i deltat.

Området kring Hortobágy är också känt för sina rovfåglar. Förutom att det kryllar av kärrhökar, tornfalkar och ormvråkar är det också fullt möjligt att se tatarfalk, pilgrimsfalk, kungsörn, kejsarörn, aftonfalk, örnvråk, mindre skrikörn och ormörn. Ett bra ställe att spana efter dessa är Darassa, en dryg mil norr om Hortobágy.

Förutom fåglar är hela området fullt av spännande växter och även om vi bara såg fältharar, rådjur och en mink eller mård en kväll så finns det även vildkatter, flera olika sorters boskap, vildhästar och mängder av sorkar och möss som utgör huvudföda åt områdets många rovfåglar. Många kombinerar även Hortobágy med en tur upp i de ungerska bergen och skogarna i norra delen av landet där det bland annat finns möjlighet att se en stor mängd hackspettar.

Den här kombinerade familjesemestern och fågelskådningen gav mig mersmak för området och att återvända hit något år i maj skulle garanterat vara en mäktig upplevelse. Det vore inga problem att spendera en vecka till med att njuta av några av de 342 arter som setts i området.

Karta över området, klicka på de blåa markörerna för beskrivningar:

Visa Hortobágy på en större karta

Brun kärrhök i Ungern. Foto: Erik Hansson

Brun kärrhök – områdets vanligaste rovfågel. Foto: Erik Hansson

Ägretthäger, en vanlig syn i Ungern. Foto: Erik Hansson

Ägretthäger, en vanlig syn i Ungern. Foto: Erik Hansson

Ung kejsarörn i Ungern. Foto: Erik Hansson

Ung kejsarörn. Foto: Erik Hansson

Skäggmes-familj i Ungern. Foto: Erik Hansson

Skäggmes-familj. Foto: Erik Hansson

 

Mer att läsa