Gå till innehållet

Recension av Eldögon – möten med Sveriges ugglor

Recension av boken ”Eldögon – möten med Sveriges ugglor” av Patrik Olofsson. Alla våra bokrecensioner kan läsas här.

Omslaget till "Eldögon" av Patrik Olofsson

Omslaget till “Eldögon” av Patrik Olofsson

Patrik Olofsson ligger bakom en tidigare bok på SOF Förlag – “Kroknäbbarnas tid – möten med Sveriges rovfåglar”. Nu är han tillbaka med ett liknande tema om Sveriges ugglor.

Egentligen är det märkligt att det inte släppts fler böcker om ugglor. Finns det någon ordning av fåglar som är populärare? Med tanke på avsaknaden av bra tidigare böcker är det lite ironiskt att det i höst släpptes två stycken. Förutom Patrik Olofssons “Eldögon” kom även “Nattens tysta jägare” av Felix Heintzenberg och Tom Schandy.

Vilken man ska välja är trevligt nog en ren smaksak. Båda är riktigt bra och genomarbetade.

Det första allmänna kapitlet om ugglor har ganska spretiga texter om allt från ugglornas historia till hur de är konstruerade. De korta styckena hade mått bra av ett något bättre flyt mellan meningarna, men som en första genomgång av dessa fascinerande fåglar ger det rikligt med information inför de kommande kapitlen.

Resten av boken är nämligen uppdelad per art. Elva kapitel om ugglorna som mer eller mindre regelbundet häckar i Sverige, skrivna med en personlig prägel utifrån Patrik Olofssons egna upplevelser. Berättelser om sorkrika marker som lockar till sig tiotals ugglor på samma fält, Patriks lyckade tomtprojekt med holkar åt kattugglor och även reportageliknande skildringar om exempelvis tornugglor i Danmark. Alla kapitel om ugglor innehåller också gott om fakta. Vi får bland annat läsa om hur sorktillgången minskat de senaste åren och att det troligen beror på att framför allt gråsidingen inte kunnat anpassa sig till det moderna skogsbruket.

Patrik Olofsson har lyckats riktigt bra med texterna. De är varierade, lättlästa och inbjudande med lagom längd. Det är inga problem att läsa stora delar av boken i ett sträck eftersom det aldrig blir för tungläst med staplade fakta eller tjatigt med samma upplägg i varje kapitel. “Eldögon” är en lyckad blandning av reseberättelse, reportagebok och till viss del även en uppslagsbok.

Fjälluggla. Foto: Patrik Olofsson

Fjälluggla. Foto: Patrik Olofsson

Dessutom är det såklart en fotobok. Patrik Olofsson är en skicklig fotograf. Det visade han i “Kroknäbbarnas tid – möten med Sveriges rovfåglar” och det visar han med “Eldögon – möten med Sveriges ugglor”. Här finns mängder av bilder på ugglorna som han mött under sina resor. När det är som bäst är det vackra bilder som dessutom passar texterna och därmed ökar närvarokänslan för läsaren. Det gäller berättelsen som fjällugglorna, kattugglorna på Patriks tomt och inte minst slagugglan som försvarar sitt bo mot ringmärkare. På sina håll är bilderna dock något tjatiga. Samma upplägg återkommer med små variationer. Exempelvis pärlugglor som kommer inflygande med byten om natten eller hornugglor som sitter gömda bland kvistar. Lika stor variation bland bilderna som bland texterna hade varit fint.

Med det sagt är “Eldögon” en väldigt fin bok. Det känns som att man får följa med på Patrik Olofssons möten med Sveriges ugglor och det antar jag var precis vad han hoppades på.

rekommenderar-storsvart-webbBetyg: 4 av 5

• Transparens: Vi fick ett exemplar av boken av SOF förlag.

Läs mer:
• Vår guide till ugglelyssning och genomgång av Nordens ugglor

Läs mer

Mer att läsa