Gå till innehållet

Oljeutsläppet vid Stora barriärrevet – oljan har nu nått land

Koraller i Stora barriärrevet. Foto: Toby Hudson via Wikimedia Commons

Koraller i Stora barriärrevet. Foto: Toby Hudson via Wikimedia Commons

Den 17 juli 2015 bekräftade myndigheterna i Australien att ett oljeutsläpp skett nära världsarvet Stora barriärrevet. Sedan dess har regeringen fått kritik för att ha tonat ner utsläppet, som visade sig vara större än befarat och nu nått land.

Det som beskrevs som ett litet utsläpp uppåt en kilometer lång visade sig bestå av ett 30 kilometer långt fält med en bredd på mellan 800 meter och fem kilometer. Regeringen i Australien får nu kritik för att de gjort för lite, för sent. Först en vecka efter utsläppet inleddes uppstädningen och då hade oljeklumpar redan spolats i land vid flera platser, bland annat nationalparken Hinchinbrook Island.

Wendy Tubman på miljöorganisationen North Queensland Conservation Council är en av kritikerna:
– Det verkar lite sent, det har nu gått en vecka. Det verkar ha tonats ner under lång tid. Nu säger de att det hittats oljerester på land som man kan se, men vad har hänt med resten som man inte kan se? Hur mycket har lösts upp och vilken påverkan har det?

Stora barriärrevet utanför Australiens kust är ett världsarv som WWF benämner som ”en av världens naturskatter”. Världens största korallrev är bland annat är hem åt 1500 fiskarter, 4000 mollusker och 240 fågelarter. Dessutom inbringar området mer än 35 miljarder kronor i turistintäkter och sysselsätter 69 000 personer.

Läs mer:
Enorm kolhamn hotar Stora barriärrevet

Källa: Brisbane Times och Brisbane Times

Mer att läsa