Gå till innehållet

Nya plastförbud i Storbritannien

Tandkräm innehåller ofta mikroplast. Foto: Thegreenj – Own work, CC BY-SA 3.0, 

I Skottland införs nu ett förbud mot tops gjorda av plast – ett stort miljöproblem i landet. Samtidigt har nu hela Storbritannien förbjudit mikroplast i kosmetika och hygienartiklar. Från och med juli får dessa artiklar inte heller säljas. 

LÄS ÄVEN: • 90 procent av världens havsfåglar har ätit plast

Det spolas ner stora mängder tops i toaletten i Skottland och många andra länder. De ska egentligen inte spolas ner alls, men det är extra illa om de är gjorda av plast då de spolas upp på stränder och kan orsaka skador för fiskar och fåglar.

LÄS ÄVEN: • Konstgräs på fotbollsplaner en av de största källorna till plast i haven

Förbudet mot mikroplaster i Storbritannien infördes för produktion från den 1 januari 2018 och försäljning kan ge varning och böter efter den 30 juni 2018.

Det finns alternativ till mikroplast i kosmetika och ett sådant här förbud ses därför som ett enkelt sätt att minska andelen plast som kommer ut i naturen. En uppgift för mänskligheten som blir allt mer akut. Sedan 1950 har det producerats 6,3 miljarder ton plastskräp och nästan 80 procent av det har slängts på soptippar eller i naturen.

LÄS ÄVEN: • Mer än varannan havssköldpadda har ätit skräp

I februari 2017 skrev den svenska regeringen att de förbereder ett nationellt förbud mot mikroplast i ”kosmetiska produkter som sköljs av”.
– Detta eftersom den frivilliga utfasningen inte fungerat fullt ut, samtidigt som EU-kommissionen inte tagit initiativ till ett EU-gemensamt förbud. Mikroplast i kosmetika är direkt skadlig för miljön och helt onödig eftersom det finns fungerande och mer miljövänliga alternativ. Kemikalieinspektionen har också fått i uppdrag att ta fram förslag till ett bredare förbud som omfattar ytterligare kosmetiska produkter.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Plast är nu en tydlig del av geologin i människans tidsepok

Storbritannien har på sistone även förbjudit försäljning av elfenbenvilda djur på cirkus och har infört hårdare straff för djurplågeri. Samtidigt får Theresa May-administrationen kritik för att den inte tar itu med de stora problemen med utsläpp i städer som leder till att tusentals människor dör i förtid.

Källor: BBC och The Guardian

Mer att läsa