Gå till innehållet

Ny studie från korallblekningen vid Stora Barriärrevet

Korall som blekts. Foto: Matt Kieffer via Flickr https://www.flickr.com/photos/mattkieffer/

Korall som blekts. Foto: Matt Kieffer via Flickr 

Sex månader efter den värsta korallblekningen i modern historia har forskare undersökt hur Stora Barriärrevet mår. På sina håll har korallerna återhämtat sig, men i många andra områden har korallreven helt dött och står dessutom inför nya hot.

Den södra delen av Stora barriärrevet klarade sig hyfsat i värmeböljan i mars/april och har nu till stora delar återhämtat sig, men i den norra tredjedelen har många av de blekta korallerna dött. De som inte dog direkt har i många fall drabbats av sjukdomar och sniglar som äter upp korallerna. Många koraller som överlevde värmeböljan är i dålig kondition idag.

– Miljontals koraller i norra Stora barriärrevet dog snabbt efter värmestressen som de utsattes för i mars och sedan dess har många fler dött långsamt, berättar Greg Torda, vars team deltagit i undersökningen.

Studien är baserad på 83 områden i Stora Barriärrevet som undersöktes i mars 2016 och nu åter kontrollerats i oktober.

De centrala delarna av Stora barriärrevet är fortfarande till ungefär 40 procent täckta av koraller och de koraller som bara drabbades måttligt av blekningen förra sommaren har nu i stor utsträckning återfått sin normala färg, enligt Greg Torda.

De exakta siffrorna på hur stora områden som dött kommer bli klara senare i november, men forskarna är redan övertygade om att den här massblekningen var betydligt värre än de två tidigare, som inträffade 1998 och 2002.

Källa: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies

Mer att läsa