Gå till innehållet

Nu startar projekt pilgrimsfalk i Stockholm igen

Den ena hannen av de tre falkarna som kom till Söder idag. Foto: Johan Lind https://etologen.wordpress.com/

Den ena hannen av de tre falkarna som kom till Söder idag. Foto: Johan Lind 

Nu är det dags för ett nytt försök. Efter fjolårets dramatiska pilgrimsfalksutsättningen på Södermalm i Stockholm anlände igår en ny kull falkungar till samma plats. 

Christer Larsson med en av de tre falkarna. Foto: Johan Lind https://etologen.wordpress.com/

Christer Larsson med en av de tre falkarna. Foto: Johan Lind 

Målet med projekt pilgrimsfalk i Stockholm är att världens snabbaste fågel ska återetablera sig i huvudstaden efter 60 års frånvaro. Pilgrimsfalkar häckar på många håll i storstäder och använder då höga byggnader som häckplatser ungefär som klippor i naturen. I städerna hittar de mat i form av kajor, duvor och måsfåglar.

Projekt pilgrimsfalk har bland annat lyckats i Västerås där återvändande pilgrimsfalkar i år lyckats med häckningen. Det är första gången det häckar pilgrimsfalkar i Västmanland på nästan 60 år. I de flesta fall har det tagit flera års arbete innan pilgrimsfalkar etablerar sig i en ny stad.

Fjolårets falkungar i Stockholm fick dessvärre stora problem med måsfåglarna i området och frågan är hur det ska gå i år.

– Sommaren 2014 startade utsättningen i Stockholm och det blev stor dramatik eftersom trutarna som bodde på taken intill inte alls var särskilt förtjusta i de unga falkarna som flygtränade runt Folksamskrapan. De blev så illa mobbade av trutarna att tre av falkungarna blev helt utmattade fick flyttas till en annan utsättningsplats där de fick det lugnare. En av ungarna klarade sig bra och lärde sig snart att hålla sig undan trutarna. Falkarna är ju världens snabbaste fågel, så när de väl har lärt sig flyga bra. I år har trutarna inte tillåtits bygga bo på taket intill och detta kommer troligen ge en lugnare start för falkungarna, berättar Per Bengtsson på Projekt pilgrimsfalk.

Än så länge får pilgrimsfalkungarna vistas i buren där de matas, men en vecka in i juli ska de vara flygfärdiga och kan då släppas ut. Även efter frisläppet kommer det placeras ut mat åt dem vid buren så att de har större chans att klara sig.

Utsättningen på Södermalm görs i samarbete mellan Nordens Ark, Folksam, Naturskyddsföreningen och Stockholm Ornitologiska Förening.

Läs om fjolårets projekt pilgrimsfalk i Stockholm här.

Källa:Naturskyddsföreningen

Christer från Nordens Ark visar här upp den ena hannen innan den placeras i sitt nya hem på Folksams tak. Fin utsikt med Ringvägen i bildens nedre vänstra del. Foto: Johan Lind https://etologen.wordpress.com/

Christer från Nordens Ark visar här upp den ena hannen innan den placeras i sitt nya hem på Folksams tak. Fin utsikt med Ringvägen i bildens nedre vänstra del. Foto: Johan Lind 

Foto: Johan Lind https://etologen.wordpress.com/

Pilgrimsfalkarnas nya tillfälliga hem, högt över Stockholm. Foto: Johan Lind 

Mer att läsa