Gå till innehållet

Natursidan.se hos Naturhistoriska riksmuseet

Havsörn. Foto: Erik Hansson http://www.natursidan.se/fotografer/erik-hansson/

Havsörn. Foto: Erik Hansson 

Naturhistoriska riksmuseet har sedan i fjol bjudit in naturfotografer att visa bilder på deras konto på Instagram (@naturhistoriska). Det har varit en lång rad duktiga fotografer som fått två veckor på sig att visa upp sina verk. Det är därför en stor ära att jag som driver Natursidan.se under den gångna veckan och den kommande får visa några av mina bilder och berätta om motiven.

Instagram är ett socialt medium och en app för att visa bilder, som lanserades i slutet av 2010. På fem år har det blivit ett av världens populäraste sociala medier och nu använder 40 procent av de svenska internetanvändarna Instagram. Nästan en fjärdedel gör det dagligen.

Precis som på alla sociala medier finns det både mycket skräp, men också mycket som är fantastiskt. Till det sistnämnda hör utan tvekan alla naturfotografer. Med Instagram har många tidigare okända naturfotografer skaffat sig tiotusentals om inte hundratusentals följare från hela världen.

Vi intervjuade till exempel den unga finska fotografen Konsta Punkka (@kpunkka) för ungefär ett år sedan. Då hade han börjat slå igenom och hans närbilder på ekorrar och möss hade över 40 000 följare. Sedan dess har han utvecklats enormt och fullständigt exploderat i popularitet. Idag följs han av över 650 000(!) personer. Instagram har skapat en plattform för tidigare okända naturfotografer att nå ut till en helt ny och större publik.

Naturhistoriska Riksmuseet har sedan i fjol gjort en satsning på Instagram där de bjudit in svenska naturfotografer som får visa upp sina bilder från den svenska naturen. De har gjort ett bra jobb med att hitta både många unga duktiga naturfotografer och många av de fantastiska kvinnliga naturfotograferna som finns i landet.

Vi har bland annat kunnat se bilder av Josefin Nilsson (@josefinnilssonphotography), Jonathan Stenvall (@jonathanstenvallphotography), Frida Lindgren (@deskriptiv), Edwin Sahlin (@edwinsahlin), Carina Eklund (@carek74), Ramona Hedenberg och Ivan Sjögren (@ivansjogren).

Det är därför en stor ära för mig att likt dessa skickliga naturfotografer få visa upp mina bilder under två veckors tid på Naturhistoriska Riksmuseets Instagram. Jag ser mig egentligen inte som naturfotograf, men jag har nästan alltid med mig kameran ut i naturen och gillar då att dokumentera det jag ser, framför allt fåglar.

Följ Naturhistoriska riksmuseet på Instagram (@naturhistoriska) eller klicka på den här länken för att se bilderna och för att framöver få se den svenska naturen skildras av vitt skilda naturfotografer från vårt land.

Med anledning av att jag är gästfotograf blev jag även intervjuad av P4 Stockholm från en av mina favoritplatser – min fågelmatning Talgboulleh. Hör inslaget “Med näbben på webben” här.

Mer att läsa