Gå till innehållet

Rekordstort intresse för att lära sig skydda skogar

Den traditionsenliga Forskningsresan lär privatpersoner hur man känner igen och skyddar skogar med höga naturvärden. I år blev Skydda skogens och Naturskyddsföreningens populära mix av inventerings- och folkbildningsaktivitet fullbokad snabbare än någonsin.

Det dröjde bara 56 minuter för årets 50 platser att bli fullbokade till Skydda skogens Forskningsresan. Då hade dessutom folk försökt boka in sig i förväg trots att det inte går. En och en halv timme senare var också hela reservlistan på 30 personer full.

– Det känns som en rockkonsert. Jag har varit samordnare sedan 2018 och det har aldrig gått så här fort, säger samordnaren Helena Björnström.

Två grupper förbereder sig inför dagens inventering. Gruppledarna går igenom karta och ansvarsuppgifter.

Troligen hade de kunnat få in hundratals anmälningar, men Helena och de andra i samordningsgruppen jobbar helt ideellt med resan och även om de hade önskat att fler kunnat följa med, så är det inte möjligt i dagsläget.
– Nu börjar jag fundera på om vi kan arrangera två resor nästa år.

I år går resan till Rätan i Jämtlands län där deltagarna kommer inventera hotade skogsmiljöer med höga naturvärden. Tanken är att deltagarna lär sig känna igen naturvårdsarter och hur man arbetar för att rädda skyddsvärda skogar, samtidigt som chansen ökar att de besökta skogarna skyddas.

Varför tror du att Forskningsresan har blivit en sådan framgång?
– Det är hela paketet som lockar. Många vill engagera sig för de sista naturskogarna och här finns ett arrangemang där alla är välkomna. Kompetensen i gruppen är blandad, vi har allt från några av landets duktigaste naturvårdare och artspecialister till nybörjare på skogsinventering. Och den som är ny på arter är kanske proffs på ett annat område som behövs, vi jobbar ju med datainsamling, fotografering, rapportskrivning, klagomålsprocesser, mediahantering och kartprogram.

Ofta hittar Forskningsresans deltagare höga naturvärden där skogsbolagen anmält avverkningar. Här är det SCA som planerat en väg rakt in i en grannaturskog med höga naturvärden.

Hon berättar också att stämningen på Forskningsresan är fantastisk.
– Alla hjälps åt och den kraft och energi som finns när många människor jobbar mot ett gemensamt mål och känner samma kärlek för skogen, den är urstark. I slutet av veckan är det som att deltagarna glittrar och många berättar att detta varit något av det bästa de gjort i livet. Då blir jag tårögd.

Deltagarnas kostnader subventioneras också rejält. All mat och boendet ingår i deltagaravgiften som ligger mellan 600-1000 kr för sex dagar. Det är med andra ord troligen billigare att vara med på Forskningsresan än att leva till vardags hemma.

Helena Björnström tror också att det finns en koppling mellan det stora intresset att skydda skogar och regeringens nedskärningar i miljöbudgeten och naturvårdsarbetet.

– Många känner sig stressade och frustrerade över att våra politiker inte tar våra viktigaste frågor på allvar. Trots att ideell naturvård påvisat de enorma bristerna i skogsbruket under 30 års tid, om inte mer, kalavverkas de sista naturskogarna i rasande fart, och ord som “miljövänligt”, “hållbart” och “grön omställning” strösslas runt som aldrig förr. Det vore jättebra om fler kunde hjälpa till att arrangera inventeringsinsatser och artkurser. Många tror att man måste vara artexpert för att hjälpa till i skogsfrågan men det är minst lika viktigt att kunna söka bidrag, fixa med marknadsföring och administration. Själv är jag grym på arter och inventering men värdelös på siffror och typ Excel, men den biten behövs ju också!

Läs även

Sverige motarbetade skydd av skog i EU
• Ännu ett år med rekordlite områdesskydd i skog
• Stort intresse för kampanj mot kalhyggen
• Ny skogssida ska avverka myter

Mer att läsa