Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Henrik Karlsson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor. Han är utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. År 2003 tilldelades han Naturfotografernas/N och Kodaks stipendium. Henrik har också vunnit priser i flera europeiska fototävlingar.
   Tidigare jobbade Henrik som guide i flera svenska naturreservat och nationalparker. Numera är han en flitig föreläsare och en uppskattad ledare av fotokurser och workshops. Han leder också fotoresor runt om i världen.
   År 2011 gav Henrik ut boken “Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag och i september 2017 utkom boken “Vilda Norden”, Votum förlag, som han gjort tillsammans med Jan Pedersen.

• Se fler av Henriks bilder på www.hknaturfoto.se och Instagram: henrikkarlssonnaturfoto.

“2017 har fotorelaterat varit ett intensivt år. Jag har tillsammans med Jan Pedersen färdigställt och gett ut boken Vilda Norden. Syftet med boken och projektet Vilda Norden är att lyfta fram den fantastiska natur och fauna som finns här i Norden. Att genom föra större projekt och böcker innebär en massa arbete som inte innefattar fotograferande så året har rent fotomässigt varit lite lugnare, i alla fall på ”hemmaplan”. Tiden har gått åt till att skriva texter, färdigställa bilder för utställningar och boken, läsa korrektur och allt annat som hör detta till.

Trots allt har jag hunnit med att fota en del, året började med någon vecka i Nordnorge för att få mer bilder på späckhuggare till boken, men denna vecka blåste bort så vi fick mest hålla oss på land. Februari tillbringades i Japan som reseledare för två grupper med Wild Nature fotoresor, ett underbart land och fantastiska motiv. Så mellan allt jobb med boken och projektet har det fortsatt i liknande mönster, jobba hemma – resa –  jobba  hemma osv. Indien, Bhutan, Brasilien och USA har besökts. Det som jag med störst glädje ser tillbaka på är resan till Alaska och Katmai nationalpark för att fotografera brunbjörnar som fiskar lax, en upplevelse utöver det vanlig.”

Efter en lång resa först till Anchorage och sedan vidare till den lilla staden Homer för en kort övernattning innan vi reser vidare med pontonplan ut i vildmarken i Katmai nationalpark är det en skön upplevelse att sitta vid flodkanten och bara ta in vyn framför sig. Vad mer kan man önska sig – björnar som fiskar lax, en väl placerad tält camp och ett fantastiskt landskap som ramar in det hela.

När tidvattnet har dragit sig tillbaka och synliggjort flodfåran i viken ökar antalet björnar i området. De kommer vandrande ner från en omkring liggande skogen för att ta det av den lax som vandrar upp i floden för att leka.

En stor hane håller till en bit uppströms i floden, sträckan är hans och den är full med lax. Med ganska lite ansträngning fångar han den ena laxen efter den andra, det märks att han har ”gjort det förr”.

Alaska kanske inte förknippas med soligt väder i första hand, ofta är det grått och regnigt men solen lyser även här. En morgon låg dimman tät i dalen och vi vandrade uppström floden med hopp om att någon björn skulle vara där och fiska. Solen var på väg upp och dimman färgades gul samtidigt som vi kom runt en krök på floden och vår önskan föll in. Framför oss ser vi en björnhona som i motljuset fiskar i floden, vi sätter oss ner och börjar fotografera.

För det mesta så jagar björnarna laxarna upp från de djuphålor där de står och ut på grunt vatten där björnen har bättre möjlighet att fånga dom. Men som man säger alla sätt är bra utom dom dåliga… Denna björnhona satt en kväll på en tuva vid flodens kant och outtröttligt spanande hon ner i vattnet efter lax. När så någon lax kom inom räckhåll kastade hon sig raklång ut i vattnet och inte så sällan återvände hon till stranden med en lax i munnen.

Mer att läsa