Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – Frida Hermansson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Frida Hermansson har i stort sett fotograferat ända sedan högstadiet. Idag jobbar hon som grafisk formgivare och fotograf i eget bolag. Där blir det mestadels kommersiellt foto, men hon försöker arbeta mer och mer med naturfotograferingen och anordnar bland annat fotoresor till Tanzania. Fler av Fridas bilder kan ses på Fridahermansson.com

– Jag har haft ett underbart natur- och fotoår. Jag har mött våren i Skåne, Danmark och på Gotland, smugit på björnar i Härjedalen och hunnit med att njuta av höstfärgerna i Skåne. Jag har även passat på att utforska och fotografera mer kring mina hemtrakter norr om Stockholm och avslutat året med att besöka Tanzania för fjärde gången, och arrangerat min andra fotoresa dit. Det är oerhört svårt att välja vad som gjort starkast intryck, så jag väljer att visa några olika ögonblick som betytt mycket under året.

Josefinelust - Nordvästra Skåne Jag besökte den här delen av Sverige för första gången i april och blev helt förälskad. Det dramatiska kustlandskapet, den vackra kulturbygden och de majestätiska bokskogarna förtrollade mig och jag åkte tillbaka både i maj och oktober.

Josefinelust – Nordvästra Skåne
Jag besökte den här delen av Sverige för första gången i april och blev helt förälskad. Det dramatiska kustlandskapet, den vackra kulturbygden och de majestätiska bokskogarna förtrollade mig och jag åkte tillbaka både i maj och oktober.

Sångsvan - Skäralid2013 är året då jag började mig på att fotografera fåglar, innan har det mest varit landskap och däggdjur. Sångsvanarnas show en vacker morgon vid Skäralid var startskottet för mitt fågelfotograferande.

Sångsvan – Skäralid
2013 är året då jag började mig på att fotografera fåglar, innan har det mest varit landskap och däggdjur. Sångsvanarnas show en vacker morgon vid Skäralid var startskottet för mitt fågelfotograferande.

Strutsrally, Serengeti, TanzaniaDetta var förmodligen årets roligaste bild att ta. Vi hade kört vilse på grund av översvämmade vägar och hade ganska bråttom till vår camp för natten då några strutsar dök upp och började springa bredvid bilen.Chauffören ökade farten, och strutsen gjorde likadant. När bilden tas är vi nästan uppe i 60 km/h (på en liten, gropig lerväg) och strutsen är bara 15-20 meter ifrån bilen och springer parallellt med oss en ganska lång sträcka. Jag hann få ett tiotal bilder innan den vek av och sprang vidare åt ett annat håll.

Strutsrally, Serengeti, Tanzania
Detta var förmodligen årets roligaste bild att ta. Vi hade kört vilse på grund av översvämmade vägar och hade ganska bråttom till vår camp för natten då några strutsar dök upp och började springa bredvid bilen.
Chauffören ökade farten, och strutsen gjorde likadant. När bilden tas är vi nästan uppe i 60 km/h (på en liten, gropig lerväg) och strutsen är bara 15-20 meter ifrån bilen och springer parallellt med oss en ganska lång sträcka. Jag hann få ett tiotal bilder innan den vek av och sprang vidare åt ett annat håll.

Spetsnoshörningar, Serengeti, TanzaniaÅrets absolut största ögonblick för min del. Spetsnoshörning med unge i Serengeti. Spetsnoshörningen är extremt hotad och har i princip varit utrotad i Serengeti. Genom enorma insatser har man kunnat plantera ut noshörningar som har bevakats dygnet runt, med parkvakternas liv som insats, och tjuvjakten har gjort det svårt att få populationen att växa. Men genom hårt arbete har man lyckats och i dagsläget finns ett 30-tal spetsnoshörningar i Serengeti. De senaste åren har man försökt hålla dem i en speciell del av nationalparken som turisterna inte kan besöka för att kunna skydda dem. Bilden är tagen samma dag som strutsen ovan - vi var sena till vår camp och skymningen föll. Vi åkte genom ett sagolikt vackert landskap i området Moru i Serengeti, då vår chaufför plötsligt stannar och spanar mot kullarna, och som om kvällen inte redan var magisk nog - där stod de.

Spetsnoshörningar, Serengeti, Tanzania
Årets absolut största ögonblick för min del. Spetsnoshörning med unge i Serengeti. Spetsnoshörningen är extremt hotad och har i princip varit utrotad i Serengeti. Genom enorma insatser har man kunnat plantera ut noshörningar som har bevakats dygnet runt, med parkvakternas liv som insats, och tjuvjakten har gjort det svårt att få populationen att växa. Men genom hårt arbete har man lyckats och i dagsläget finns ett 30-tal spetsnoshörningar i Serengeti. De senaste åren har man försökt hålla dem i en speciell del av nationalparken som turisterna inte kan besöka för att kunna skydda dem.
Bilden är tagen samma dag som strutsen ovan – vi var sena till vår camp och skymningen föll. Vi åkte genom ett sagolikt vackert landskap i området Moru i Serengeti, då vår chaufför plötsligt stannar och spanar mot kullarna, och som om kvällen inte redan var magisk nog – där stod de.

 

 

Mer att läsa