Gå till innehållet

Nationalparker skövlas för illegala kakao-odlingar till kända märken

Schimpanser trängs undan då deras habitat försvinner. Foto: Delphine Bruyere. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Kakao som produceras till företag som Mars, Nestlé, Mondelez (som äger Marabou), Toblerone och Lindt har odlats illegalt i nationalparker och i skyddade naturområden i Elfenbenskusten och Ghana.  Både människor och natur exploateras och arbetet utförs ofta av barn. Det visar rapporten “Chocolate’s Dark Secret,” från miljöorganisationen Mighty Earth.

Elfenbenskusten och Ghana är världens ledande kakaoproducenter. I rapporten har det dokumenterats hur flera nationalparker och skyddade områden i dessa länder har förvandlats till kakaoplantager. Endast fyra procent av Elfenbenskusten har naturlig regnskog kvar på grund av kakaoplanteringarna och i Ghana har avskogningen gått mycket långt. I Elfenbenskusten har schimpanser drivits bort och finns nu endast i små fickor av kvarlämnad regnskog. Elefantbeståndet har krympt från flera hundratusen till bara 200-400.

LÄS ÄVEN: • Olaglig avverkning av regnskog i Peru för ”etiskt hållbar” choklad

Kakaon i Toblerone kommer delvis från illegala plantager i nationalparker. Bild: Från Wikipedia

I undersökningen spåras kakaons väg från de illegala odlarna i nationalparkerna till mellanhänder som säljer kakaon vidare till Europa och USA. Där använder världens största chokladproducenter kakaon i tillverkningen av chokladkakor, chokladbollar, chokladtryfflar, i chokladaskar och så vidare.

Etelle Higonnet, kampanjledare på organisationen Mighty Earth säger i ett pressmeddelande:

– Det är chockerande att choklad som Mars orsakar förstörelse av nationalparker i så stor utsträckning. De här företagen behöver agera omedelbart för att stoppa avskogningen en gång för alla och återställa det som redan har förstörts.

Västafrikas skogar börjar ta slut och nu har chokladindustrin fortsatt att avverka regnskogar för kakao i andra världsdelar, som Perus Amazonas, Kongobäckenet och Sydostasien. SIGNO Kouamé Soulago Fernand, generalsekreterare för ROSCIDET, ett nätverk för icke-statliga miljöorganisationer i Elfenbenskusten säger:

– De gamla skogarna i vårt land var en gång ett paradis för schimpanser, leoparder, flodhästar och elefanter. Nu har skogarna degraderats och nästan försvunnit på grund av kakaoodlingarna. Vårt land har blivit beroende av kakaoindustrin som förstör skogarna och alla ekosystemtjänster de erbjuder.

LÄS ÄVEN: • Chokladbegär hotar apor och nationalparker

SIGNO Kouamé Soulago Fernand säger i ett pressmeddelande att det behövs en hållbar kakaoindustri som respekterar skogarna och som ger fördelar till kommuner och landets ekonomi.

Kakaobönor som torkar i solen. Foto: Irene Scott/AusAID, CC BY 2.0.

Inuti nationalparkerna har stora byar vuxit fram, ibland med tiotusentals invånare som bor där för att jobba med kakaoodlingarna. Handlare köper den illegala kakaon helt öppet och säljer den sen vidare till globala chokladföretag, enligt rapporten.  Detta pågår trots att flera chokladföretag säljer sin choklad som hållbar.

Enligt rapporten exploaterar kakaoindustrin både Västafrikas sista regnskogar och de människor som arbetar där med kakaon. Detta för att företagen ska kunna sälja stora mängder av billig choklad.  Kakaoodlarna på Elfenbenskusten och i Ghana får i snitt cirka 6:50kr per dag, (80 cents USD), och arbetar i en farlig arbetsmiljö. Långa arbetsdagar och barnarbete är vanligt.

Kakaoproduktion har ersatt nästan all regnskog i Elfenbenskusten. Landet har varit känt för sin rika biologiska mångfald men har nu nästan ingen kvar. Allt för att chokladindustrin ska kunna sälja billig choklad i stora kvantiteter, enligt rapporten.

Källa:  Mighty Earth, Truthcode.com

Mer att läsa