Gå till innehållet

Musikhjälpen 2015 – stor insamling till klimatrelaterade katastrofer

Musikhjälpen 2015: Irakiska Adilla kollar till sin mark som drabbats hårt av torka efter låga flodnivåer och ovanligt lite regn två år i rad. Foto: Hadi Mizban / AP / TT

Musikhjälpen 2015: Irakiska Adilla kollar till sin mark som drabbats hårt av torka efter låga flodnivåer och ovanligt lite regn två år i rad. Foto: Hadi Mizban / AP / TT

Den stora insamlingen Musikhjälpen, som årligen direktsänds i P3 och SVT och når ut till flera miljoner människor, kommer i år rikta ljuset mot klimatrelaterade katastrofer. De påverkar inte bara natur och djur världen över, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer såsom torka, översvämningar och kraftiga skyfall. Musikhjälpen sänds i år från Linköping och startar söndag den 13 december klockan 16.00. Direktsändningen leds av programledaren Gina Dirawi, artisten Linnea Henriksson samt Musikhjälpen-veteranen Kodjo Akolor.

Precis som tidigare år kommer även Sveriges fågelskådare engagerat sig i Skådarhjälpen för att skåda fåglar under Musikhjälpen-veckan och samtidigt samla in pengar. Allt du behöver veta om Skådarhjälpens “Musikhjälpenrally” hittar du på Skadarhjalpen.se eller på deras Facebook-sida.

Panda. Foto: Sheilalau via Wikimedia

Jättepandan är en av arterna som hotas av ett allt varmare klimat. Foto: Sheilalau via Wikimedia

Att naturen drabbas hårt av klimatförändringar har vi skrivit om i artiklar som var sjätte art riskerar att utrotas, världshavens ekosystem är känsliga för klimatförändringar, jättepandan hotas av varmare temperaturer och SMHI varnar för oroande snabb klimatförändring i Sverige. Det blir allt tydligare att klimatrelaterade katastrofer även drabbar människor. Varje timme tvingas i snitt 2000 människor lämna sina hem på grund av exempelvis torka, översvämningar och kraftiga skyfall och i låginkomstländer som inte är tillräckligt rustade för att stå emot en klimatrelaterad katastrof dör i genomsnitt tre gånger så många människor per katastrof som i höginkomstländerna.

– Människor på flykt har varit ett dominerande tema under sommaren och hösten och vi vill med det här temat visa att det finns många orsaker till varför människor tvingas fly och att det faktiskt går att arbeta förebyggande. Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

Den 13 december klockan 16.00 inleds en veckas direktsändning av Musikhjälpen i P3 och SVT Play som kommer sätta klimatfrågan i fokus. Under parollen “din musik räddar liv” samlar programmet in pengar för att hjälpa till att minska konsekvenserna av klimatrelaterade katastrofer.

Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque / AP

Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: Pat Roque / AP

För varje krona som läggs på beredskap sparas minst fyra kronor i katastrofhjälp och fler människoliv kan räddas. Pengarna går exempelvis till tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter och brunnar som fungerar vid en översvämning och plantering av träd som både kan hålla jorden bördig vid torka och leda bort vatten vid kraftiga skyfall.

Genom att betala för att önska låtar, bidra till olika engagemang och lägga bud på mängder av olika produkter och upplevelser som skänkts till projektet samlar Musikhjälpen varje år in mångmiljonbelopp till välgörande ändamål. I fjol samlade Musikhjälpen in 34,1 miljoner kronor till kampen att stoppa hiv-viruset och sändningarna nådde ut till över 3,4 miljoner personer.

Pengarna som räddar liv är naturligtvis viktigt, men det är inte det enda Musikhjälpen bidrar med enligt Julia Blomberg, innehållsansvarig för Musikhjälpen:

– Musikhjälpens främsta uppdrag är att väcka engagemang och att öka kunskapen hos en ung publik. Vi vill få folk att förstå att det verkligen går att göra skillnad om man jobbar katastrofförebyggande, något som har visat sig vara väldigt effektivt på många platser i världen.

I samarbete med UR har Musikhjälpen även tagit fram ett utbildningsmaterial om klimatrelaterade ­katastrofer, som kan användas av lärare för att undervisa elever på högstadiet, gymnasiet, i studiecirklar eller annan ungdomsverksamhet.

Källa: Pressmeddelande från Sveriges Radio

Läs mer på Musikhjälpen.se

Mer att läsa