Gå till innehållet

Lavskrikornas skog i Kittan är avverkad

Lavskrika i Kittan, 20140215. Foto: Erik Hansson

Lavskrika i Kittan, 20140215. Foto: Erik Hansson

Uppdaterat 20141015:
Lavskrikorna finns enligt rapporter på Artportalen kvar i området trots avverkningen och de verkar, att döma av den här bilden, fortfarande uppskatta falukorv.

Tidigare nyhet 20140314:
När Natursidan.se firade 1 år hälsade vi på lavskrikorna i deras skog vid Kittan i Gästrikland. Troligen det sydligaste säkra stället för att se denna vackra, sociala fågel, som också häckar i området. Nu är skogen runt matningen borta och det har sedan avverkningen inte setts till några lavskrikor i Kittan.

Avverkningen uppmärksammas i en insändare i Arbetarbladet och har fotodokumenterats ytterligare av Sten Björklund. Kvar kring matningen finns enligt Sten en dunge av träd men skogen runt omkring är ödelagd.

Kittan är ett, av fågelskådare, välkänt ställe och varje år kommer hundratals om inte tusentals människor till platsen för att njuta av att få se de nordliga fåglarna på nära håll. Det anordnas dessutom regelbundet ekoturismutflykter till området.

Skogen vid Kittan efter avverkningen. Foto: Sten Björklund

Skogen vid Kittan efter avverkningen. Foto: Sten Björklund

I Facebook-gruppen Vår fågelvärld berättar Johan Södercrantz på ArtDatabanken att det i området tidigare funnits tjäderspel, häckande pärluggla och sannolikt även häckande tretåig hackspett, men att dessa försvunnit från området i takt med avverkningen.

Skogen har avverkats av Stora Enso, ett stort skogsbolag som nyligen granskades av Veckans Affärer. Tidningen kom bland annat fram till att det är “ett bolag med en hållbarhetsimage som mest är ett väloljat pr-maskineri”. Det gjordes också en dokumentär om bolaget som sändes i SVT i maj i fjol. I “Den tysta skogen” berättas om hur bolaget använt sig av så kallad “land grabbing” i Kina och tvingats bybor att sälja sin mark till underpriser efter att ha blivit hotade eller utsatta för våld. Häromdagen avslöjades dessutom att bolaget kände till att underleverantörer använder sig av barnarbete.

Mer att läsa