Gå till innehållet

Kunskap om naturen ska vara lockelse – inte inträdeskrav

KRÖNIKA: Hur stor andel av Sveriges befolkning kan peka ut en lind? Hur många kan urskilja bofinkens sång? Kan ens 1 av 100 namnet på en humleart? Kanske är svaren på dessa frågor bedrövande, men kunskapsbrist om naturen måste få vara motiverande – inte ett hinder för att söka sig till naturen.

LÄS ÄVEN: • Alla våra krönikor

Vår tids distans till naturen är ganska enkel att förklara. Allt fler människor bor i storstäder och de flestas liv är inte speciellt kopplade till skog, sjöar eller hagmarker. Vi kan köpa allt vi behöver i affärer, vi behöver inte kunna skilja på ätliga eller oätliga svampar om vi inte vill och vi behöver inte veta vilka fåglar som brukar anlända på våren när det är dags att så. Vi har inte heller speciellt mycket naturutbildning i skolan och läser vi enbart dagstidningar kommer vi snart bli svältfödd på artiklar om djur och natur.

Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att det finns en bristande kunskap om naturen. Tyvärr tror jag att onödigt många skäms över detta. En skam som dessutom riskerar att få dessa personer att hålla sig undan naturen helt och hållet istället för att sporras att lära sig mer. Vilken förälder utan kunskap eller erfarenhet av naturen tar till exempel ut sitt barn på utflykter i naturen?

LÄS ÄVEN: • Vilken art är det? Natursidans guide till artbestämning

Vi naturvänner har här en viktig roll att fylla. Vi behöver välkomna och uppmuntra varenda liten tendens till naturintresse. Därför är alla dessa Facebook-grupper för hjälp med olika arter (se länklista här) en enorm möjlighet att nå ut till folk. Det är också därför alla dessa kunniga och hjälpsamma personer som lägger ner timme efter timme med att hjälpa nybörjare med artfrågor gör en sådan stor och viktig insats. De förtjänar verkligen att hyllas. Detsamma gäller även alla som jobbar ideellt i naturföreningarna runt om i landet. Det ordnas utflykter, nybörjarkurser, föredrag och resor för att få ut oss i naturen och lära oss om arter och ekosystem.

Men det kan krävas en del mod att söka sig till en naturförening för den som knappt kan skilja på blåmes och talgoxe. Detta behov av mod måste vi också försöka minimera. Vi vet ju att naturföreningar blir överlyckliga över nya medlemmar eller nya deltagare och kunskapsbrist är inget hinder. Alla är välkomna. Huvudsaken är lusten att komma ut i naturen.

Kunskapen ska vara en lockelse, inte ses som ett inträdeskrav. Att lära sig mer om naturen är en bonus som gör varenda utflykt i naturen roligare. Jag lovar.

Några tips till dig som är ny i naturen och vill lära dig mer:
• Var inte rädd för att fråga. Tänk på att många tycker att det är kul att kunna svar på frågor.
• Vänd dig till dina lokala naturföreningar – de kommer bli glada över en ny medlem. Länklista: Natursidan.se/lankar
• Börja med att uppmärksamma arter i din närhet. Vad har du för träd runt din bostad? Vad ser du för fåglar? Lär dig någon ny art som du ser ofta – då är den lättare att minnas.
Vill du veta vad det är för art du hittat? Följ Natursidans guide till artbestämning
• Skapa gärna ett konto i Artportalen.se och börja rapportera. Förutom att du hjälper forskare och andra naturvänner så får du också en fältdagbok som är kul att titta tillbaka i.

Mer att läsa