Gå till innehållet

IUCN: Havens uppvärmning kan bli vår generations största utmaning

Grön havssköldpadda. Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2483099

Grön havssköldpadda. Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Sedan 1970-talet har 93 procent av den människoorsakade globala uppvärmningen absorberats av haven och enligt en rapport från International Union for Conservation of Nature (IUCN) kan det vara vår generations största utmaning. Effekterna av uppvärmningen påverkar redan fiskar, marina däggdjur, havsfåglar och människor.

Studien, som är gjord av 80 forskare från tolv länder, menar också att hela grupper arter drivits upp till tio grader latitud mot jordens poler (det är 90 grader mellan ekvatorn och någon av polerna) för att anpassa sig till havens uppvärmning. Det gäller bland annat plankton, maneter, sköldpaddor och havsfåglar och för flera av dessa arterna kommer det innebära att de inte längre har några lämpliga platser att föröka sig på.

LÄS ÄVEN: • Stora barrirärrevet hotat av varmare hav.

– Det här handlar inte längre bara om att varmare hav påfrestar korallrev utan en snabbt ökande lista på alarmerande förändringar för många arter i ekosystemen och det är utspritt i hela världen, skrev IUCN om rapporten och menar att vi bara är i början på att försöka förstå alla effekter som det kan ha.

Om värmen i haven istället hade lagrats i atmosfären hade temperaturen runt om i världen varit många grader varmare vid det här laget.

LÄS ÄVEN: • Minst tio månader i rad med rekordvärme

– Vi vet nu att förändringarna i havet händer mellan 1,5 och 5 gånger snabbare än de gör på land. Sådana förändringar är potentiellt oåterkalleliga med stora förändringar på ekosystemen. Vad det kommer innebära för kommande årtionden är svårt att svara på. Det är ett experiment som, istället för att utföras i en kontrollerad miljö i ett labb, utförs med oss själva i ett provrör, skriver IUCN vidare.

Det är inte heller enbart höga temperaturer som hotar haven. Även försurning och allt syrefattigare bottnar är stora problem som är delaktig i den pågående sjätte massutrotningen.

Källor: Mongabay och IUCN

Mer att läsa