Gå till innehållet

Intervju och trailer från film om Sveriges sandödlor

Ett möte med en sandödla på sin egen tomt gjorde filmaren Rickard Johansson så lyrisk att han påbörjade en film om den rödlistade arten. Se en trailer från filmen längst ned i artikeln.

Sandödlan är ännu en av Sveriges många arter som hotas av att öppna marker växer igen eller planteras med skog. Den har minskat i antal med ungefär 30 procent de senaste 20 åren och är idag rödlistad som “sårbar”.

En som dock haft turen att hitta sandödlor på den egna tomten är filmaren Rickard Johansson. Han hittade i våras av en slump en stor sandödlehona liggandes och sola på en stenmur på tomten. Efter någon minut dök även en nyvaken hane upp.

– Då blev jag helt fascinerad och lyrisk över att ha två på tomten och då kläcktes idén till den här filmen, berättar Rickard Johansson. Senare har det visat sig att vi har över tio stycken på tomten så det är verkligen ett mecka för sandödlor här hemma.

Varför en film just om sandödlor?
– Jag älskar reptiler och kände att jag ville göra en naturfilm i Sverige, tidigare har gjort naturfilm i USA. Så när denna chansen dök upp så bestämde jag mig för att göra en film om vår färgglada, mest sällsynta ödla. Det är inte många som sett sandödlor och de flesta vet inte så mycket om dem så tänkte att det kunde vara intressant att få berätta om dem i en kortfilm på 6-8 minuter.

Vad är det som gör dem så fascinerande tycker du?
– Ödlor har alltid varit en favorit sedan jag var liten grabb och jag var ofta ute i skog och mark för att studera dem, men jag såg aldrig någon sandödla. Det gjorde den mer och mer eftertraktad, med sin storlek och färg var den något jag verkligen ville se och uppleva.

Vad har varit den stora utmaningen med filmen hittills?
– Största utmaningen är att få till unika situationer, naturfilm är ingen lätt uppgift, man kan liksom inte regissera om man ska göra film med helt naturliga beteenden och inte röra djuren.

Är det något du verkligen skulle vilja få med i filmen som du hittills inte lyckats filma?
– Det som hade varit exceptionellt är äggläggning/kläckning, men jag hoppas att jag får med nykläckta ödlor i alla fall.

Var ska man bege sig för att ha chans att se sandödlor?
– Ja mitt tips är att komma hem till oss, nä skämt åsido. De finns lite varstans i södra Sverige, men norr om Kalmar verkar vara ett bra ställe att skåda sandödla, i alla fall i år.

“Sandödlan – en mångfärgad doldis” beräknas vara klar i höst. Här är en trailer:

Mer att läsa