Gå till innehållet

Intervju med Mitt i naturen-teamet inför säsongsstarten

Programledarna Joakim Odelberg, Anders Lundin och Magdalena Forsberg. Foto: SVT

Programledarna Joakim Odelberg, Anders Lundin och Magdalena Forsberg. Foto: SVT

Torsdag den 8 oktober klockan 20.00 sänds säsongstarten av Mitt i naturen i SVT1. Förutom tre nya programledare kommer en del andra nyheter märkas av. Vi har intervjuat programledaren Anders Lundin och projektledaren Johan Erhag om den nya säsongen.

När “Mitt i naturen” inleder sin nya säsong i SVT är det med nya programledare. Istället för Yvette Hermundstad och Martin Emtenäs tar Anders Lundin, Magdalena Forsberg och Joakim Odelberg över. Både Anders Lundin och Magdalena Forsberg har varit programledare tidigare och Joakim Odelberg är en prisbelönt naturfotograf och bevarandefilmare.

I höst kommer de bland annat ge sig ut på orm- och reptilskådning i Sverige och Grekland, berätta om vargar i Sverige och Nordamerika, gorillor i Rwanda, tvättbjörn i Tyskland, vita björnar i Kanada och mycket annat.

Hur har ni resonerat kring den infekterade vargfrågan och hur den ska tas upp i programmet?
– Torsdag den 15 oktober kommer “Mitt i naturen” handla om hur vargarna i Sverige lever och mår, vilken betydelse det har om en eller flera vargar korsar gränsen från Finland och tar sig ner till de vargrevir som finns i Skandinavien, berättar projektledaren Johan Erhag. Det kommer också handla om hur det kan gå om vargarna är få och isolerade. Det är de på ön Isle Royale i USA. Här har det funnits vargar i 60 år, men snart är de vargarna ett minne blott. Trots gott om föda finns det nu bara tre vargar kvar och de vargarna är i så dåligt skick att det inte kommer dröja länge tills de också dött. Magdalena åker till Isle Royale för att ta reda på vad som hänt. Joakim spanar efter vargvalpar i Bergslagen och letar efter en av dem som är räddningen för den svenska vargstammen.

Förutom programledarna – vilka andra nyheter kommer tittarna märka av?
– “Mitt i naturen” har i år lagt mycket kraft och tid på att skildra och jämföra Sverige med övriga världen. Vad det finns för likheter och olikheter både när det gäller djur och natur, men även hur man löser olika utmaningar och problem. Vi har också valt att använda nya teknik och kameror för att få ett annat uttryck i våra bilder. Nytt för i år är även att tittarfilmsdelen har fått en egen plats och en större del i programmet. Magdalena Forsberg är ensam programledare för den delen och diskuterar tittarnas filmer tillsammans med Bent Christensen från Studio Natur, säger Johan Erhag.

När det gäller programmets tilltal kommer det fortfarande vara att “visa svensk och utländsk natur för våra tittare på ett underhållande och kompetent sätt” enligt Johan Erhag.
– Vi har inslag av äventyr, spänning men även en hel del fakta som vi tror att man vill veta när man tittar på programmet.

En av de nya programledarna är Anders Lundin, kanske mest känd för att vara programledare för Allsång på Skansen 2004-2010. Han har ett “stort och genuint naturintresse och älskar att vara ute i naturen”.

Är det något särskilt minnesvärt från inspelningarna som du kan avslöja?
– Närkontakten med svenska snokar utsatte luktsinnet för en ganska tuff prövning. Nåt så jäkla illaluktande som sörjan dom släpper ur sig när dom vill bli lämnade i fred har jag nog sällan upplevt.

Jobbar ni med många omtagningar när naturen inte låter sig regisseras?
–  Njä. Snarare tvärtom. När det händer, händer det och dom flesta djuren ställer sig väldigt oförstående till varje förslag om att göra en extra tagning.

Vad skulle vara ditt drömprojekt att skildra i den svenska naturen?
– Det skulle nog vara att göra något om den svenska skogen och hur vi förhåller oss till den. Att vi är så obekymrade över hur den brukas. Allt det här med slutaverkning och monokulturen, att bara låta gran eller tall växa. Jag vill förstås också visa dom få små plättar som finns kvar med urskog och hur det såg ut en gång i tiden.

Vad har du själv för minnen från naturprogram på SVT?
– Jan Lindblad. Att man läste i tidningen om att han kommit hem igen från någon expedition och att snart skulle filmen komma i TV och hur jag såg fram emot det.

Vad vill du hälsa tittarna inför premiären på torsdag?
– Att det inte är någon fara, det är gudskelov inte lukt-TV.

Trailer för den nya säsongen av “Mitt i naturen”:

Mer att läsa