Gå till innehållet

Intervju med Beatrice Rindevall från Supermiljöbloggen – Årets miljöhjälte 2015

Beatrice Rindevall. Foto: Privat

Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen. Foto: Nathalie Ljustermo

Världsnaturfondens utmärkelse Årets miljöhjälte 2015 går förutom till urskogsräddaren Mats Karström (intervju här) också till Supermiljöbloggen. Den ideellt drivna sidan har i ganska exakt fem år lyft fram miljö- och klimatfrågor och blivit en maktfaktor i den svenska miljödebatten. 

Årets miljöhjälte är bara den senaste raden i utmärkelser för Supermiljöbloggen. Sedan starten har de bland annat utsetts till Årets Almedalsblogg och beskrivits av Dagens opinion som årets folkrörelse. En av de drivande krafterna bakom nyhetssajten är redaktören Beatrice Rindevall. Hon är utbildad i globala studier med inriktning på humanekologi, har jobbat som digitalkommunikatör för Naturskyddsföreningen, är krönikör i ETC och redaktör för den populärvetenskapliga tidningen Extrakt.

supermiljobloggen– Jag har alltid känt ett intresse för miljö och sociala frågor, men det var först runt 20-årsåldern som jag kände att det var det jag ville satsa på. När jag hade provat lite olika jobb som jag inte blivit frälst av insåg jag att jag ville jobba med de större frågorna på en mer övergripande nivå, berättar Beatrice Rindevall.

Hon började plugga globala studier i Göteborg och valde humanekologiinriktning.

– Jag kände att ingen social fråga kan lösa sig om vi förstör klimatet och miljön. Allt välmående är beroende av att vi tar hand om planeten, så att bara jobba för sociala frågor och strunta i miljöfrågor kände jag skulle vara som att försöka stoppa en översvämning med pappershanddukar, det kan hjälpa lite men grundproblemet kommer finnas kvar och prognoserna är att det blir värre. Jag ramlade sedan in på kommunikation för att det är det enda sättet att lösa det här, genom att nå ut med frågan och engagera folk.

2010 startades Supermiljöbloggen som en reaktion och “en enorm frustration” kring att det var så lite miljöfokus under valet. Supermiljöbloggen ville fylla mediaglappet kring miljöfrågor och det har den gjort. Förutom utmärkelserna som sajten fått är besöksstatistiken ett tydligt bevis på det. I somras hade sidan “under en pangmånad” över 160 000 unika besökare, men har andra månader runt 90 000 sidvisningar och i sociala medier är Supermiljöbloggen en stark kraft med 27 500 följare på Facebook och 10 500 på Twitter.

I dagsläger drivs sidan av ungefär elva aktiva skribenter och “en del hangarounds”. Jag ber Beatrice Rindevall ta upp några exempel på texter som hon tycker varit viktiga de senaste åren.

– Vi gjorde ett långt gräv (pun intended) om miljöskadliga metaller och vad de används till. Med tanke på att förnybara energikällor kan få kritik för metallbrytning kändes det rimligt att kolla på hur situationen faktiskt ser ut. Det är inte det inlägget som slagit mest, men ett av våra viktigaste ur min synvinkel.

Supermiljöbloggen tar också ofta upp svensk och internationell miljöpolitik och det är inte sällan deras artiklar blir tongivande i miljödebatten eller till och med påverkar miljöpolitiken.

– Vi har vid flertalet tillfällen granskat partiernas budgetar ur miljösynpunkt, något som tyvärr inte gjorts i någon utsträckning i kommersiell media. Här är vår senaste granskning “Stora skillnader mellan regeringens och oppositionens miljöbudgetar”. För ett tag sedan lyfte vi Miljöpartiets ton kring Vattenfalls brunkol innan och efter valet, vilket inte riktigt var konsekvent. Vårt lyft av Rockströms “Fossilfri nation”-idé ledde till att den kom upp på den politiska agendan, och att statsministern nu tagit i frågan.

Hur skulle du själv beskriva ert arbete?
– Vi jobbar ideellt och i all mån vi kan för att skriva om de viktigaste miljöfrågorna, pusha diskussionen framåt och ge folk verktyg för att både vara hållbara själva och kunna påverka i samhället.

Vilken miljöfråga brinner du personligen extra mycket för?
– Klimatfrågan. Likt anledningen till att jag valde att fokusera på miljöfrågor spelar de andra miljöfrågorna liten roll om vi inte löser klimatet.

Vad betyder utmärkelsen för ert arbete?
– Utmärkelsen betyder väldigt mycket. Det har verkligen gett oss en extra tändning, vilket behövs inför klimattoppmötet i Paris. Vi är både tacksamma, stolta och glada och ser det som en ruskigt skön bekräftelse för jobbet vi gör under våra lediga kvällar och helger.

Mer att läsa