Gå till innehållet

Imorgon börjar rättegången mot Norges oljeborrning

Oljeplattform i Alaska. Foto: US Pacific Command via Flickr 

Greenpeace och Natur og Ungdom (motsvarande norska Fältbiologerna) har lämnat in en stämningsansökan mot norska staten för att den tillåter oljeborrning i Arktis. Stämningen ska testa Norges nya grundlag från 2014 om att ”naturresurserna skall disponeras utifrån långsiktiga och allsidiga överväganden vilka ska skydda denna rätt också för framtida generationer“. Imorgon tisdag 14 november börjar rättegången.

Det var i maj 2016 som den norska regeringen godkände ny oljeborrning i Arktis och förutom norska Statoil är även bland andra svenska Lundin Petroleum inblandade. Lundin har fått tillstånd att borra på fem platser i det känsliga området.

Greenpeace kallar Norges undertecknande av klimatavtalet i Paris för ett ”monumentalt hyckleri” när de samtidigt öppnar för ytterligare oljeborrning i Barents hav i Arktis.

LÄS ÄVEN: • Norge planerar borra efter olja nära fågelö.

– I domstolen kommer vi argumentera för att den norska staten har en skyldighet att hålla sina löften om klimatet och garantera människors rätt till en god miljö för oss och framtida generationer, säger Ingrid Skjoldvær talesperson för Natur og Ungdom.

Som motståndare i rättssalen har Greenpeace och Natur og Ungdom mäktiga motståndare: Norges oljeindustri och dessutom en politisk majoritet bestående av landets tre största partier.

Men många är också kritiska mot oljeborrningen. Nästan en halv miljon människor har skrivit under en protestlista och bland annat de politiska partierna liberala Venstre och delar av socialdemokratiska Arbeiderpartiet vill stoppa exploateringen.

Källor: Dagens Nyheter och Greenpeace

Mer att läsa