Gå till innehållet

Hundratusentals svenskar har ätit hajfenssoppa

Blåhaj utanför Azorerna. Foto: Joost van Uffelen / WWF

“Ät aldrig hajfenssoppa” uppmanar Världsnaturfonden i ett pressmeddelande. De har låtit göra en SIFO-undersökning som avslöjar att fem procent av de svarande (vilket motsvarar cirka 370 000 svenskar) ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands. 

– Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta del i organiserad brottslighet. Vår undersökning tyder på att även svenskar är del i att upprätthålla den marknaden. Vi vill därför starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF.

LÄS ÄVEN: • Majoritet av hajfenor som säljs öppet kommer från hotade arter

I Kina verkar det ätas allt mindre hajfenssoppa och i USA förbjuds importen av hajfenor i allt fler delstater. Samtidigt är situationen för världens hajar akut. Trots att många hajar är både hotade och fredade dödas varje år 73 miljoner hajar för sina fenors skull.

Världsnaturfonden WWF tycker att det är en ologisk dubbelmoral att Sverige har förbud mot allt hajfiske men tillåter försäljning av hajfenssoppa om den är tillagad på lagligt fiskade hajarter. Det har dock visat sig att en majoritet av hajfenor som säljs öppet kommer från hotade arter och kontrollerna är inte alltid att lita på.

I undersökningen som SIFO gjort uppger 3 procent av de svarande att de har ätit hajfenssoppa i Sverige – vilket motsvarar över 200 000 personer. Sammanlagt säger var tjugonde person i undersökningen att de ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands.

LÄS ÄVEN: • Hajturism ger snart större intäkter än hajfiske

– Vi svenskar kanske tänker att det inte gör något om jag äter hajfenssoppa en enda gång. Men faktum är att det bidrar till att upprätthålla efterfrågan. Sverige som marknad för hajfenor är liten men vi kan göra skillnad. Vi uppmanar därför regeringen att driva på för en skarpare marknadslagstiftning inom EU för att få till bättre skydd av hajar, säger Inger Näslund.

Källa: Pressmeddelande från WWF

Mer att läsa