Gå till innehållet

Hundratals orkidéer stulna på Öland

Det var fullt av sådana här gropar där det tidigare blommat adam och eva. Foto: Ulla-Britt Andersson

Det var fullt av sådana här gropar där det tidigare blommat Adam och Eva. Foto: Ulla-Britt Andersson

Vid den här tiden brukar man kunna njuta av orkidén Adam och Eva på Öland. Men när markägarna till en betad sjömark på östa Öland i veckan skulle gå ner och titta till det stora beståndet upptäckte de istället för en blomprakt att någon eller några grävt upp hundratals Adam och Eva. 

Så här fina är adam och eva när de blommar. Foto: Ulla-Britt Andersson

Så här fina är Adam och Eva när de blommar. Foto: Ulla-Britt Andersson

När markägarna upptäckt vad som hänt tog de kontakt med botanikern Ulla-Britt Andersson, som bor i närheten. Hon åkte ner till området som brukar vara fullt av hundratals blommande Adam och Eva vid den här tiden på året, men nu hittade hon bara tre exemplar av orkidén.

– Markägarna var ju jätteledsna över det här. De har skött området i generationer och är stolta över blomprakten som brukar synas här. Sjömarken på östra Öland har betats i över 1000 år vilket gett den unika floran som vi njuter av. Jag tror att det tar minst 30 år innan beståndet hämtar sig, troligen längre, säger Ulla-Britt Andersson.

Istället för Adam och Eva var området fullt av symmetriska, fyrkantiga och djupa gropar, som Ulla-Britt Andersson först inte trodde kan ha orsakats av vildsvin eller tranor. Hon misstänkte att det är något kommersiellt syfte bakom en sådan här storskalig stöld, men de som köper adam och eva för att odla i trädgården kan göra en jobbig upptäckt. De är inte lätta att få att fungera och i de flesta fall kommer orkidéerna att dö om man inte vet precis vad man gör, enligt Ulla-Britt Andersson.

På vissa håll var det tätt mellan hålen. Foto: Ulla-Britt Andersson

På vissa håll var det tätt mellan hålen. Foto: Ulla-Britt Andersson

Stölden har anmälts till länsstyrelsen som i sin tur ska göra en polisanmälan.

Ulla-Britt Andersson berättar att stölder av ovanliga växter inte är något nytt fenomen. Hon har själv vid ett tillfälle tagit folk på bar gärning som plockade orkidéer på allvaret. De fick faktiskt böta ett antal tusenlappar.

– Vi är kanske lite blåögda i Sverige. Jag tror att det finns en marknad för växtstölder och vet att exempelvis en ovanlig snödroppe kan kosta 1000 pund (över 10 000 kronor) i Storbritannien där intresset är ännu större än i Sverige, berättar Ulla-Britt Andersson.

Hon har själv upptäckt att det grävts upp en ovanlig snödroppe och sällsynta sippor på Öland och under onsdagen hittades det även grävgropar ute på Stora Allvaret. Informationen om var fynden finns är ofta öppen för alla att se på Artportalen och det är något Ulla-Britt tror att man ska tänka på.

– Folk behöver bli medvetna om att det här händer och ha ögonen öppna. Hittar man något som är udda och ovanligt ska man nog inte berätta om det vitt och brett. Spektakulära fynd bör döljas i Artportalen, avslutar hon.

På ett annat ställe på Öland, där det också misstänktes ha skett en stöld, dras nu slutsatsen att det troligen rör sig om grävlingar på jakt efter insekter:

– Jag tror mer på ett djur i det här läget faktiskt. I och för sig är groparna ganska kvadratiska och regelbundna, men vi tittade runt här och en del är väldigt grunda. Vi har hittat någon slags spillningsrest också, säger Ulla-Britt Andersson till P4 Kalmar.

Artiklar hos både Aftonbladet och P4 Kalmar kan tolkas som att det är grävlingar som ligger bakom alla försvunna orkidéer, men så är inte fallet:
– Jag och Helena Lager från Länsstyrelsen var på plats för att titta på misstänkta gräsgropar vid Ismantorps borg tillsammans med en journalist från Radio Kalmar. I detta fall bedömde vi att en grävling varit i farten och att det inte var orkidéer som grävts upp utan insekter. Jag påpekade noggrant att vi vet om tre säkra tillgrepp av orkidéer i år på Öland. Det första vid Övre Ålebäck, Hörninge mosse och norr om Rosenlundshorvan på Stora alvaret. Men det verkar inte ha gått fram vilket beklagas, säger Ulla-Britt Andersson.

Mer att läsa