Gå till innehållet

Hjälp till att rapportera vårtecken under valborgshelgen

Blåsippa 23 april 2017 i Stockholmstrakten. Foto: Erik Hansson

Har vitsipporna börjat blomma? Är tussilagon redan överblommad? Har häggen kommit igång? Det är några av frågorna som projektet Vårkollen och Svenska Botaniska Föreningen vill ha hjälp med. Med allmänhetens hjälp kan klimatförändringarnas påverkan kartläggas bättre. Måndag 1 maj meddelade Vårkollen att de fått in rekordmånga rapporter.

Gör så här: Gå ut i naturen under Valborgshelgen 29 april – 1 maj och registrera hur långt vitsippor, blåsippor, tussilago, hägg, sälg och björk har kommit och rapportera sedan in dessa på webbplatsen Vårkollen.se.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och gläds år den stora uppslutningen kring Vårkollen tidigare år. Det är också roligt att kunna visa att vårteckenspanare bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Eva Waldemarson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Vitsippor 23 april 2017 i Stockholmstrakten. Foto: Erik Hansson

Datan från Vårkollen samlas in av Svenska Botaniska Föreningen i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och analyseras för att se hur stora skillnader klimatförändringen leder till i olika delar av landet.

Projektet Vårkollen inleddes 2015 och kunde redan under de två första åren exempelvis visa att “björkarnas lövsprickning hunnit 70–80 mil längre norrut än vad som var normalt för 100 år sedan”. Dessutom har vitsippornas blomning och björkarnas lövsprickning kunnat konstateras starta cirka två veckor tidigare än vad som var normalt för 100 år sedan.

Tussilago i Vallåkra, Skåne 18 februari 2015. Foto: Erik Hansson

– Eftersom vårtecknens ankomst dokumenterades under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet av ett landsomfattande nätverk av observatörer kan vi jämföra de uppgifter vi får in via Vårkollen med hur det såg ut då, säger Kjell Bolmgren från SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket.

Källa: SLU

 

Mer att läsa