Gå till innehållet

Historien om Europas äldsta större hackspett

Europas ädlsta större hackspett, fotograferad 3 mars 2013 av Peter Nilsson

Europas äldsta större hackspett, fotograferad 3 mars 2013 av Peter Nilsson

Peter Nilsson har varit med om mycket under sina år som fågelskådare. Från de tidiga morgnarna i naturen med sin morfar istället för att vara i lekskolan till händelserika upplevelser under sina år i Tanzania och Moçambique. Men en av de märkligaste händelserna i hans liv sker i närheten av hans hus i Piteå.

Efter att ha varit med på en ringmärkning i början av 1980-talet var den inbitna ornitologen Peter Nilsson även en inbiten ringmärkare. 1986 lämnade han Sverige för ett fyra år långt arbete i Moçambique och här lyckades han efter mycket tjat på myndigheterna få tillstånd att inleda sin egen karriär som ringmärkare. Under tre års tid märkte han 500 fåglar av 60 arter, många av dem hade knappt ringmärkts tidigare. Väl hemma i nordliga Sverige igen hade han nu tillstånd att ringmärka på tomten och har sedan dess märkt över 7 000 fåglar av 41 arter i sin trädgård i Piteå.

Honan igen, i juni 2012. Foto: Peter Nilsson

Honan igen, i juni 2012. Foto: Peter Nilsson

Den 3 juni 2001 fastnade en större hackspett-hona i nätet. Redan då var hon minst ett år gammal och måste ha kläckts senast i juni 2000. Där och då var det inget anmärkningsvärt med det fyndet som fick numret 4417161, men två år senare gladde sig Peter åt att honan fastnat i hans nät igen.

Sedan 2003 har Peter hunnit med att bli utnämnd till Årets fågelskådare i Norrbotten, samla på sig över 1300 fågelarter i världen och genom sitt fotointresse placera sig som ”Digiscoper of the Year” fyra år i rad och få sina bilder publicerade i Birding World, Vår Fågelvärld och Roadrunner.

Beviset. Ringen som sitter kvar sedan den 3 juni 2001. Foto: Peter Nilsson

Beviset. Ringen som sitter kvar sedan den 3 juni 2001. Foto: Peter Nilsson

Den 6 juni 2012 rasslade det så till i nätet igen, som så många gånger förr. Den här gången var det dock honan igen, som alltså nu hunnit bli tolv år gammal. Peter kollade upp europeiska data över arten och kunde konstatera att den äldsta större hackspetten i vår världsdel är tolv år och åtta månader.

I takt med att månaderna gick höll Peter utsikt efter den potentiella rekordspetten. Han matade under våren 2013 sina tomtfåglar med mycket margarin (12 kg hittills) och så plötsligt den 3 mars kom det en större hackspett till matningen. Peter kunde snabbt konstatera att det var en hona på avsaknaden av rött band i nacken, men det krävdes hans skicklighet med digiscoping (fotografering genom tubkikaren) för att kunna avläsa ringen på spettens ben. Jodå, det var nummer 4417161 som var tillbaka.

Efter lite huvudräkning kunde Peter konstatera att den måste vara minst tolv år och nio månader gammal och därmed också Europas äldsta dokumenterade större hackspett. Nu gäller det bara att den fastnar i näten i Piteå för fjärde gången så att dokumentationen kan bli komplett.

Mer att läsa