Gå till innehållet

Hårdare tag mot selfies med vilda djur i Indien

Tigrar är ett av skälen att det inte är att rekommendera att försöka ta selfies med vilda djur i naturen i Indien. Foto: Tom Svensson 

Efter flera kända olyckor, ett dödsfall och ett allt större problem med att folk försöker ta selfies med vilda djur inför indiska delstaterna Karnataka och Rajasthan hårdare kontroller. Även böter på upp till tusen svenska kronor kan dömas ut till de som poserar med vilda djur, rapporterar Mongabay. Bevarandefotografen Tom Svensson är starkt kritisk till alla former av djurselfies.

Indiska skogsdepartementet har bestämt sig för att försöka få ett stopp på det utbredda problemet med att folk försöker ta selfies med vilda djur i Indien. 2016 höll en man på att råka illa ut när han poserade med en pythonorm, samma år dömdes ett par till böter för en bild bredvid ett lejon och 2017 trampade en elefant ihjäl en man som försökte ta en selfie. Sedan 2014 har nio personer dött när de försökt ta selfies med vilda djur. Fem av dessa dödsfall skedde i Indien.

LÄS ÄVEN: • Selfies med vilda djur – allt vanligare affärsverksamhet i Amazonas

I delstaten Karnataka införs nu hårdare kontroller och böter på upp till motsvarande 1000 svenska kronor eftersom det blir ett allt större problem med folk som interagerar med vilda djur. Det händer alldeles för ofta att folk stannar sina bilar och går ut i skogen för att posera med vilda djur eller till och med matar dem, menar parkvakter som Mongabay-India talat med. Det har varit olagligt sedan 1972, men problemet har eskalerat.

Någon som har stor erfarenhet av problemen med djurselfies och som jobbar för att uppmärksamma det är bevarandefotografen Tom Svensson. Han har inte upplevt något större problem med turister som tar selfies med fria, vilda djur i naturområden. När så sker är det från jeepar och då är det inget problem.

LÄS ÄVEN: • Instagram varnar för djurselfies och konsekvenserna för vilda djur

– På de flesta platser på jorden får man inte lämna sina fordon, vilket jag kan tycka är bra. Sedan skall man aldrig glömma att vi är besökare i de vilda djurens ”hem” och måste respektera deras miljö, säger Tom Svensson.

Människor som poserar med en elefant som tvingas arbeta i turistindustrin. Foto: Tom Svensson 

Enligt World Animal Protection har antalet selfies med vilda djur i sociala medier ökat med 292 procent sedan 2014. Att ta selfies med vilda djur på marknader eller i andra kontrollerade former kan gynna illegal fångst av vilda djur som blir en del av turistindustrin.

LÄS ÄVEN: • Tigertemplet i Thailand åter kopplat till illegal handel med vilda djur

– De flesta som tar djurselfies gillar djur men förstår inte resultatet av sitt handlande. Man förstår inte hur djur oftast plågas för att de skall kunna ta denna bild. Alla typer av djurselfies skall undvikas, även från till exempel rescue centers. För även om just det djur du fotograferar inte plågats, vilket du inte vet, så får du andra att vilja göra samma sak, när du lägger ut en sådan bild. Du medverkar till att öka intresset för djurselfies, förklarar Tom Svensson.

Även “tama” tigrar används ofta för djurselfies åt turister. Foto: Tom Svensson 

Han är även starkt kritisk till att över huvud taget ha bilder på sig själv tillsammans med vilda djur på sociala medier.

– Naturintresserade och fotografer som har denna typ av bilder på sina sociala medier är i mina ögon inte intresserad av djur och natur och de bryr sig inte om artbevarande eller djurvälfärd. Så om ni ser någon som lagt ut denna typ av bild – be dem ta bort den. Förklara varför och vad de medverkar till. Det är ett rent djurplågeri som vi inte skall vara med och sprida

Mer att läsa