Gå till innehållet

Gruvstopp väcker hopp för världsarvet Selous

Lejon. Foto: Florian Schulz, WWF

Tanzanias regering har lovat att se till att inga fler gruvor ska öppnas och inga fler gruvtillstånd ska delas ut i världsarvet Selous. Det är ett ljus i mörkret för ett hårt drabbat naturområde som Världsnaturfonden kämpar för att rädda.

Selous är ett av de största naturområdena i Afrika med sina 50 000 kvadratkilometer, ungefär lika stort som Danmark. Här lever elefanter, lejon, noshörningar och de hotade afrikanska vildhundarna. På dessa enorma ytor levde en gång 110 000 elefanter, men de senaste 40 åren har 90 procent av dem skjutits ihjäl av tjuvjägare och det återstår dessutom bara 50 spetsnoshörningar i området. Sedan 2014 listas Selous som ett “världsarv i fara” av FN-organet Unesco. Området hotas inte bara av gruvor och industriell tjuvjakt. Här förekommer även borrning efter gas och olja, samt stora dammbyggen.

Tanzanias regerings nya besked om gruvstopp inger åtminstone ett visst hopp för naturen i Selous.

– Om regeringen drar tillbaka gruvplanerna är det ett stort steg framåt som vi välkomnar. Men regeringen måste gå från ord till handling om världsarvet ska räddas, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

Världsnaturfonden WWF driver just nu kampanjen ”Rädda Selous” för att samla in pengar till bland annat smarta plan, utrustning för parkvakterna, utbildningar för bybor och hjälp till lokalbefolkningen för att odla grödor som ger bättre avkastning.

Tanzanias uttalande följer efter en granskning av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) till FN-organet Unesco som kom fram till att exploateringen av Selous bryter mot reglerna för världsarven. I början av 2017 fanns inte mindre än 48 aktiva gruvtillstånd som omfattade hela sex procent av Selous yta – som om hela Gotland var en enda stor gruva.

–Oljeborrning och storskalig exploatering hotar områdets fantastiska djurliv och ska inte finnas i Selous. Vi är också väldigt oroade över planer på en jättelik vattenkraftsdamm i Stiegler’s Gorge i hjärtat av Selous. Den skulle allvarligt förändra landskapet och störa ekosystemet med alla vägar och maskiner, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF, som även berättar mer om Selous i WWF:s podcast.

Källa: WWF

Mer att läsa