Gå till innehållet

Greenpeace: Brunkolsaffären bryter mot regeringens och Vattenfalls etiska regler

Protestmarschen fortsätter mot gruvområdet. Foto: Ruben Neugebauer via Flickr https://m.flickr.com/photos/breakfree2016/

Protestmarschen mot Vattenfalls brunkolförsäljning i maj 2016. Foto: Ruben Neugebauer via Flickr 

I en ny rapport från Greenpeace avslöjas att företagen som vill köpa Vattenfalls brunkol, EPH och PPF Investments, ägs av fyra miljardärer som är registrerade i skatteparadis. Dessutom saknar bolagen helt hållbarhetsarbete och PPF Investments har inte ens en årsredovisning. Greenpeace menar därför att affären strider mot regeringens riktlinjer för statligt ägda bolag.

Eftersom “bolag med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande” enligt regeringens riktlinjer, menar Greenpeace att EPH och PPF Investments är olämpliga köpare av Vattenfalls brunkol och att regeringen måste göra en egen granskning av affären. EPH har tidigare fällts av EU för att ha försvårat en korruptionsutredning mot bolaget och en av bolagets högsta chefer har suttit häktad misstänkt för skattefusk och korruption.

Näringsminister Mikael Damberg menar dock att granskningen som gjorts av EPH är tillräcklig:

– Det är klart att när man hörde om ägarstrukturen så blev man lite orolig. Därför har vi också bett bolaget kontrollera detta ordentligt. Och det var allt från att de granskade skattebrott, penningtvätt, internationell rätt, arbetsrätt, miljölagstiftning. Och man tog in extern expertis för att granska de här bolagen och kom fram till att inget av de bolag som på slutet la bud på tillgångarna skulle uteslutas från processen. Så med det känner jag mig trygg med att Vattenfall har gjort det jobb som vi förväntar oss med att reda ut de oklarheter som finns, säger Mikael Damberg till Ekot.

Greenpeace menar även att EPH-affären bryter mot Vattenfalls uppförandekod om att bara göra affärer med företag som har egna etiska riktlinjer.

– Regeringen kan inte mena allvar med att lägga Sveriges klimatansvar i händerna på brevlådeföretag i kontorshotell på Cypern och Jersey. Det ansvarsfulla är att behålla och avveckla kolbrytningen, så att regeringen lever upp både till sina egna regler och till FN:s klimatavtal i Paris, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Medan diskussionerna om försäljningen pågår i Sverige fortsätter brunkolsutvinningen i Tyskland. Snart kommer den stora gruvan utvidgas och så tvingas en hel by flytta. Expressen har besökt gruvan och skriver:

– Synen går inte ens att beskriva som sår i naturen, det liknar möjligen en krater från en jättelik komet som slagit ned nära gränsen till Polen. Enligt miljöaktivisterna är de skadliga effekterna på klimatet och jordens uppvärmning inte helt ojämförbara med ett kometnedslag. Brunkolet i Welzow är en av Europas absoluta klimatförstörare.

Regeringen ska fatta beslut om försäljningen senast den 9 juli.

Tisdag den 24 maj anordnas det en demonstration mot försäljningen i Stockholm. Samling vid Mynttorget klockan 11:30. Mer information på Facebook.

Källor: Greenpeace, EkotExpressen och Greenpeaces rapport

Mer att läsa