Gå till innehållet

Gratis aktivistkurs online med Fältbiologerna

Fältbiologerna Alva Markelius och Olivia Teghararian utanför Greenpeaces Växthuset. Foto: Leo Rudberg

Fältbiologerna Alva Markelius och Olivia Teghararian utanför Greenpeaces Växthuset. Foto: Leo Rudberg

På tisdag den 16 februari anordnar Fältbiologerna en aktivistkurs hos Greenpeaces “Växthuset”. Målet med kursen som sänds live via nätet är att inspirera andra och lära ut hur man kan påverka. Vi har pratat med arrangörerna Alva Markelius och Olivia Teghararian.

Greenpeace har för närvarande en kampanj som de kallar #låtkoletligga där målet är att förmå Vattenfall att avveckla sina kolgruvor istället för att sälja dem. Som ett led i detta har organisationen byggt upp “Växthuset” utanför Näringsdepartementet i Stockholm – “Ett litet hus för ett stort klimatbeslut“. Därifrån arrangeras en mängd aktiviteter och på tisdag den 16 februari klockan 15:30 kommer Fältbiologerna Alva Markelius och Olivia Teghararian till glashuset för att hålla i en livesänd aktivistkurs.

Alva Markelius och Olivia Teghararian Foto: Aron Dynesius

Olivia Teghararian och Alva Markelius under en aktion. Foto: Aron Dynesius

Kursen kommer även spelas in och läggas upp på nätet, dels på evenemangets Facebook-sida och troligen även på Fältbiologernas hemsida.

Kan ni ge några exempel på vad ni kommer att lära ut?
– Vi kommer att prata om olika sorts aktivism och hur en själv kan påverka och göra förändring både globalt och lokalt. Vilka aktörer en kan påverka och på vilket sätt. Allt ifrån mindre aktioner riktade mot specifika politiker till att skriva insändare, utnyttja systemet och direkt aktion. Vi kommer även prata om hur Fältbiologerna fungerar och lite om Fältbiologernas verksamhet, berättar Alva Markelius och Olivia Teghararian.

För vem är kursen lämplig?
– För alla som är intresserade av att lära sig mer om aktivism och som villl engagera sig för klimatet men kanske inte vet på vilket sätt. Men också de som är nyfikna på Fältbiologernas verksamhet. Fältbiologernas verksamhet är ju inte bara inne i miljödebatten utan också ute i naturen.

Som exempel på en lyckad aktivistkampanj berättar Alva Markelius och Olivia Teghararian om hur de under klimattoppmötet i Paris i höstas deltog i många olika sorts aktioner.

Fältbiologerna på COP21 i Paris. Foto: Aron Dynesius

Fältbiologerna på COP21 i Paris. Foto: Aron Dynesius

– Vi gjorde allt från att skriva brev till politiker inne på förhandlingarna till att delta i en enorm demonstration på 15000 personer från hela världen. Vi trodde in i det sista att demonstration skulle vara förbjuden på grund av undantagstillståndet så vi fick träning i batong- och tårgashantering och fick nummer till franska advokater om vi skulle bli häktade. Demonstrationen fick till slut tillstånd samma dag och det var en fantastisk känsla att stå enade med miljörörelsen från hela världen för klimaträttvisa. Själva demonstrationen inleddes med en tyst minut för de som mist sina hem, familjer och liv till klimatförändringarna som sedan skiftade över i sång och dans i hopp om förändring. Det fanns även representanter för olika urfolk som berättade om sina respektive strider för klimaträttvisa och vi fick själva ge intervjuer till internationell media. Demonstrationen hette red lines och alla bar rött som en symbolik för att det är här vi drar vår gräns för klimatförändringarna.

På tisdag kan fler miljökämpar utbildas i hur man kan påverka och förändra omvärlden. Kursen inleds klockan 15:30. Mer information finns på kursens sida på Facebook.

Mer att läsa