Gå till innehållet

Förväntade massarresteringar när protestläger mot oljeledningen i North Dakota ska tömmas

Oljeledningen i North Dakota. Foto: Carl Wycoff, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52712482

Oljeledningen i North Dakota. Foto: Carl Wycoff, CC BY 2.0.

Sammanlagt har över 700 demonstranter arresterats sedan de stora protesterna mot den långa oljeledningen inleddes i somras. Polismyndigheterna har nu meddelat att demonstranterna måste lämna området senast på onsdag 22 februari. Annars kommer de kvarvarande människorna arresteras.

Ursprungsbefolkningen och miljöorganisationer protesterar mot oljeledningen genom North Dakota eftersom den går förbi floder som Standing Rock Sioux och Cheyenne River Sioux använder som dricksvatten och därmed hotar deras existens vid eventuella olyckor. Barack Obama stoppade bygget tillfället, men Donald Trump har deklarerat att han tänker se till att arbetet återupptas och att någon miljökonsekvensutredning inte är nödvändig. Nu är lägret omringat och federala myndigheter har meddelat att under onsdagen den 22 februari måste alla demonstranter lämna lägret för att inte arresteras.

LÄS ÄVEN: • Prisbelönt journalist som skildrade övergrepp mot miljödemonstranter åtalades

Enligt myndigheterna ska lägret tömmas för att det hotas av översvämningar i samband med att snön i området smälter. Den lokala guvernören menar dessutom 230 lastbilar med skräp fraktats bort från lägret hittills och att det som återstår riskerar att hamna i den närliggande floden vid en översvämning. Vissa demonstranter kommer flytta högre upp för att undvika vattnet medan andra menar att uppgifterna om både översvämningar och nedskräpningen är överdrivna.

LÄS ÄVEN: • USA:s ursprungsbefolkning i enorma protester mot oljeledning

Samtidigt som protester mot oljeledningen pågår på plats har också miljöorganisationer världen över uppmärksammat vilja banker som investerat i projektet. Här i Sverige har Nordea efter protester beslutat för att sluta investera i Dakota Access Pipeline och Seattle i USA har sagt upp sitt kontrakt med banken Wells Fargo, som är involverad i oljeledningen. Banken förlorar därmed ett pengaflöde på uppemot 30 miljarder kronor årligen. och ytterligare drygt en miljard från Davis i Kalifornien som fattat samma beslut. I Nederländerna bygger Greenpeace en egen “oljeledning” utanför en bank som investerar i Dakota Access Pipeline.

Protesterna vid Standing Rock räknas som den största samlingen av USA:s ursprungsbefolkning på över 100 år. Över 3000 personer har samlats i Cannon Ball, North Dakota och de får även stöd av 30 miljöorganisationer i sina protester mot byggandet av Dakota Access Pipeline.

Förutom massarresteringar förekommer också filmbevis och rapporter om övergrepp från myndigheternas sida.

Källor: Bloomberg och NPR

Mer att läsa