Gå till innehållet

Flera tunga fågelrariteter i Sverige i helgen

Mörkögd junco på Svenska högarna söndag 14 maj 2017 – en fältsparv som hör hemma i Nordamerika. Foto: Michael Norman 

För de fågelskådare som gärna ser sällsynta arter började våren blygsamt. Men under söndagen den 14 maj 2017 blev det “proppen ur” med mängder av riktigt tunga fynd. Så som ett förstafynd och ett andrafynd för Sverige, samt landets första relativt lättsedda knölsvärta.

Uppdatering tisd 16 maj: Knölsvärtan återupptäcktes idag på morgonen vid Svenska högarna.

Under lördagen sågs en möjlig knölsvärta utanför ön Röder i Stockholms skärgård, men det var under söndagen som det small till ordentligt. 06:54 kom ett larm på Bird Alarm om en knölsvärta som ligger tillsammans med andra svärtor i Östersjön utanför Svenska högarna. Eftersom knölsvärta tidigare bara setts flyga förbi Utlängan i Blekinge (2012, 2014 och 2015) och därmed bara setts av de som var på plats just där och just då var det nya fyndet under söndagen den 14 maj en sällsynt chans för många fågelskådare att få se arten.

Knölsvärtan på Svenska högarna 14 maj 2017 (sist, bakom tre svärtor) känns igen på lite större knöl på näbben och ett vitt ögonstreck som går uppåt bakom ögat. Foto Michael Norman

Medan en del av landets fågelskådare började göra sig redo för en lång färd ut till landets östligaste öar hittades det en svarthuvad sparv på Gotland.

Klockan 08:05 kom nästa larm – knölsvärtan flög iväg söderut och sågs inte längre. Sju minuter senare kom nästa larm från Svenska högarna. På en annan plats på ön hade en mörkögd junco upptäckts. Arten hör normalt sett hemma i Nordamerika och har aldrig förr setts i Sverige. En halvtimme senare hittades dessutom knölsvärtan utanför ön igen. Därefter sågs båda arterna på den svårtillgängliga ön under hela söndagen medan taxibåtarna gick i skytteltrafik med fågelskådare för allt mellan 500 kr och 2000 kr per person.

Även Småland slog till
Tidigare under dagen i Småland larmades det ut en obestämd vadarsvala från söder om Kalmar. Vadarsvalorna är svåra att se skillnad på och det krävs ofta bra bilder och erfarna skådare för att vara säker. Den bestämdes snart till en rödvingad vadarsvala (landets 25:e), men i takt med att bättre bilder dök upp lutade det på kvällen istället åt att vara en orientvadarsvala, som enbart setts i landet vid ett tillfälle tidigare; sensommaren 2001 i Falsterbo.

Orientvadarsvala. Lever vanligtvis i Asien och är väldigt lik sina släktingar rödvingad och svartvingad vadarsvala som finns i södra Europa. Foto: JJ HarrisonEget arbete, CC BY-SA 3.0.

Tidigt under måndagsmorgonen den 15 maj hittades både knölsvärtan och orientvadarsvalan igen.

Källa: Bird Alarm

Mer att läsa