Gå till innehållet

Fågelguiden i nytt tryck med över 50 förändringar

Nya versionen av Fågelguiden till vänster och gamla till höger. Ökensångare och saharasångare har flyttats till annan sida och rödstrupig sångare har delats upp i tre arter.

Nya versionen av Fågelguiden till vänster och gamla till höger. Ökensångare och saharasångare har flyttats till annan sida och rödstrupig sångare har delats upp i tre arter.

En ny version av Fågelguiden har nyligen släppts. I det sjätte trycket har över 50 små och stora förändringar skett. Vi jämför med föregångaren och pratar med Bonnier och illustratören Dan Zetterström om nyheterna.

Bonnier är noga med att påpeka att det inte är en ny upplaga av Fågelguiden utan bara ett “nytt tilltryck”.

– Det som är lite speciellt med denna tryckning (den sjätte på svenska) är att vi har ändrat och uppdaterat på ett lite mer ambitiöst sätt än vanligt. Det började med att vi ville nå en samstämmighet mellan Fågelguiden som app och bok när vi nu delade upp rödstrupig sångare i tre arter. Följden blev att vi fick disponera om delar av sångarkapitlet. Sen gjorde vi även ytterligare tillägg när vi ändå var på gång, förklarar Martin Ransgart, förläggare på Bonnier Fakta.

Kattuggla. Copyright/fotograf: Dan Zetterström

Kattuggla. Copyright/fotograf: Dan Zetterström

Dan Zetterström, som tillsammans med Killian Mullarney illustrerat boken, berättar mer om uppdateringen.

– Den stora ändringen, sylvior, har varit på gång länge. Det var Bonniers önskan att boken inte skulle ligga efter appen som triggade denna uppgradering. Nu blev det äntligen gjort och detta kom även snårsångarna till godo, på bekostnad av en bantat inledning av sångaravsnittet, säger Dan Zetterström.

Uppdelningen av rödstrupig sångare i tre arter är den stora förändringen och faktum är att många av de andra förändringarna är så små att de kan vara svåra att upptäcka även om man vet vilken bild som målats om. Exempelvis har vitgumpseglaren fått något mindre vitt på ändbandet av armpennorna.

Är detta en följd av synpunkter på dina bilder eller hur har du kommit på att det ska ändras?
– De små ändringarna av bildsidorna är mina egna tilltag. Det varierar från korrigering av generande misstag (som ingen tack och lov reagerat på) till små marginella förbättringar, säger Dan Zetterström.

Apropå vitgumpseglare är det ett exempel på något som inte ändrats. De nya svenska fågelnamnen har inte uppdaterats och vitgumpseglaren får finna sig i att ha kvar sitt gamla, opassande namn kafferseglare i Fågelguiden ett tag till.

I februari 2015 kom listorna med de nya svenska fågelnamnen – hur kommer det sig att inte artnamnen uppdaterades när det ändå gjordes en ny version?
– Revideringsarbetet gjordes under hösten 2014, förklarar Martin Ransgart på Bonnier kort.

Som Dan Zetterström berättar i vår längre intervju med honom har han sedan ett bra tag tillbaka jobbat med nästa upplaga av Fågelguiden. I den kommer betydligt fler och mer påfallande förändringar och nyheter få plats, men det kan dröja länge innan den släpps. Tills dess är den sjätte upplagan av Fågelguiden en trevlig uppdatering. Framför allt om du skulle råka se något som liknar en rödstrupig sångare i fält.

Några av de större förändringarna i sjätte upplagan av Fågelguiden:

• vitgumpad buskskvätta (tidigare ansedd som ras och då kallad ‘östlig svarhake’)
• rödstrupig sångare delas upp i de tre arterna rödstrupig sångare, rostsångare och moltonisångare
• balearisk sångare (tidigare ansedd som ras)
• snårsångare delas i två arter (snårsångare och berbersångare)
• sibirisk lundsångare (tidigare ansedd som ras)
• bergsökenfink har delats in i två arter (bergsökenfink och atlasökenfink).
• vinterhämplingen får delvis ny behandling (nu visas rasen brevirostris)

Även rüppellgamen har uppdaterats tillsammans med kartor för ett trettiotal arter.

Mer att läsa