Gå till innehållet

EU-parlamentet röstade för ökad skogsavverkning med mindre klimathänsyn

Skogsbruk. Foto: Heikki Valve, CC BY-SA 3.0.

Idag röstade EU-parlamentet om hur kolsänkor i skogen ska räknas. Enligt Yle innebär resultatet av omröstningen att det blir tillåtet att avverka mer skog i framtiden utan att det behöver kompenseras med utsläppsrätter.

Förslaget, som lades fram av Finland och Sverige, fick inte en enda nej-röst från de svenska EU-parlamentarikerna.

Om även EU-kommissionen går på EU-parlamentets linje så innebär det att skogsindustrin kan avverka mer skog i framtiden, utan att det behöver kompensera med att köpa utsläppsrätter – något skogslobbyn jobbat hårt för att uppnå.

LÄS ÄVEN: • Lång väg kvar för miljömål i skogen – Sveriges sämst skyddade naturtyp

Tidigare i våras fick Sverige och Finland kritik av miljöorganisationen Fern för att de motverkar en offensiv klimat-politik. Anledningen är att vi och vårt grannland inte tar klimatpåverkan av vår skogspolitik på allvar, säger Hannah Mowat på organisationen till Ekot.

Fern menar att skogrika länder i princip kan låta skogen väga upp andra koldioxidutsläpp och därmed inte anstränga sig tillräckligt för att minska utsläppen.

LÄS ÄVEN: • Bildreportage: Från naturskog till virkesåker

– EU-parlamentet har underminerat EU:s kamp mot klimatförändringar och vänt upp och ned på år av hårt arbete av forskare, kampanjarbetare och andra genom att rösta för en sista minuten-ändring av hur EU-länderna räknar utsläppen från deras lantbruks- och skogsbranscher, skriver Fern i en kommentar till dagens omröstning.

Även BirdLife Europe är kritiska:

– Att gömma utsläpp i riggade redovisningar lurar inte atmosfären. Om vi inte behåller kolet i skogen kommer vi få det i vår atmosfär, så enkelt är det. Dagens omröstning underminerar och är en förolämpning mot allt det arbete som lagts ner för att stoppa klimatförändringarna, som kommer att påverka alla på vår planet, inklusive jordbrukare och skogsägare, säger Ariel Brunner, politisk chef för BirdLife Europe & Central Asia.

Källa: Yle, Fern, BirdLife och Ekot

Mer att läsa