Gå till innehållet

Ett av tre barn är ute mindre än en halvtimme per dag

Barnlek i naturen. Foto: Kristina Bäck

Barnlek i naturen. Foto: Kristina Bäck

I en ny undersökning där 12 000 föräldrar i tio länder medverkat framkommer att hälften av barnen i dessa länder är ute mindre än en timme per dag och ett av tre är ute mindre än en halvtimme.

Undersökningen utfördes i USA, Brasilien, Storbritannien, Turkiet, Portugal, Sydafrika, Vietnam, Kina, Indonesien och Indien och gällde barn i åldern fem till tolv. I Sverige gjorde Friluftsfrämjandet tillsammans med en barnkanal en undersökning 2011 som kom fram till att 40 procent av barnen i Sverige är ute mindre än fem timmar i veckan på sin fritid.

LÄS MER: • Barn som vistas dagligen i skogen utvecklar större empati.

Den internationella undersökningen är gjord av två tvättvarumärkena som lanserar kampanjen “Dirt is good – free the children” (smuts är bra – befria barnen). De jämför resultaten att många barn är ute mindre än en timme om dagen med att fångar på ett högsäkerhetsfängelse i USA är ute två timmar om dagen.

Två forskare som arbetar med kreativitet och innovation i lärande är också involverade i undersökningen. De menar att utevistelse ska ses som barns rättighet och inte bara något för de föräldrar som har “tid, resurser eller lust att ta med dem ut”.

Det finns också andra fördelar för barn att vara ute, enligt Anders Szczepanski, expert på utomhuspedagogik:

– Forskning visar att både grov- och finmotoriken utvecklas mycket snabbare hos barn som får vara ute och röra sig i det vi kallar oredigerad miljö, berättar han för Hallandsposten.

Ibland uttrycker föräldrar oro över att det är farligare att låta barnen leka i skogen än på en skolgård, men enligt Anders Szczepanski är det tvärtom. Undersökningar visar att det är större risk att skadas bland hårda, fasta lekredskap på en gård. Dessutom är det åtta gånger så stor risk för barn att skadas i trafiken när de själva är passagerare jämfört med om de är i trafiken till fots eller på cykel.

Källor: Treehugger, Hallandsposten och Friluftsfrämjandet

Mer att läsa