Gå till innehållet

Earth Hour 24 mars – en manifestation för att påverka

Ljusmanifestation vid Earth Hour 2016 (Mynttorget, Stockholm). Foto: Max Plunger

Lördag 24 mars kl 20:30-21:30 är det återigen dags för Earth Hour – Världsnaturfondens manifestation, som växt till att bli världens största. I Sverige är 250 av 290 kommuner med och de gör långt ifrån mer än att bara släcka lamporna i en timme. 

I samband med Earth Hour är det inte sällsynt med spydiga kommentarer om vad det gör för skillnad för planeten att släcka lamporna en timme om året. Upphovsmännen till dessa kommentarer har missat poängen med världens största manifestation.

När hundratals miljoner människor deltar världen över är det att sända symbolisk och stark signal till världens ledare att agera i klimatfrågan. Det handlar inte om att spara energi.

– Vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att världen ska leva upp till målen i Parisavtalet. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna peka neråt och sedan i princip halveras var tionde år. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående börja genomföra Sveriges nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén, i ett pressmeddelande.

I över tio års tid har Earth Hour funnits och växt år för år. Världsnaturfonden har bland annat fokuserat på att minska utsläppen från följande fem B:
• Bilen (transporter) – åk hellre kollektivt eller cykla
• Biffen (maten) – ät mindre kött och släng mindre mat
• Bostaden (boende) – producera egen el och släck lampor
• Butiken (konsumtion) – shoppa mindre och köp hellre begagnat
• Börsen (sparande) – välj klimatsmart sparande

– Maten vi äter och prylarna och kläderna vi shoppar påverkar sårbara och utsatta människor och miljöer på andra sidan jorden. Genom att gå över till förnybar energi, drastiskt minska köttkonsumtionen och matsvinnet, minska flygresandet, handla och resa mer hållbart, kan vi bidra till att leva inom ramarna för vår enda planet, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF.

De har också lanserat en Matkalkylator och en Klimatkalkylator, som båda blivit väldigt populära.

 

 

Förutom att släcka ner belysningen i en timme kommer de 250 kommunerna bland annat lansera kommunal vegovägledning (Helsingborg), ha gratis kollektivtrafik (Västerås), arrangerar kläd- och leksaksbyten (Upplands Väsby) och bjuda på vegantapas (Årjäng).

Källor: WWF

Mer att läsa