Gå till innehållet

Det går allt bättre för uttern i Norrbotten

Det går allt bättre för uttern i Sverige. Så pass bra att föreningen Rädda uttern lades ner 2015 efter att beståndet ökat med 5-6 gång sedan 1980-talet. En ny inventering i Norrbotten visar att det fortsätter gå bra för mårddjuret, trots fortsatt höga miljögifter och andra hot. Det rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Länsstyrelsen i Norrbotten har inventerat 131 potentiella utterlokaler vid Skellefte och Byske älvar. På 1980-talet hittades spillning på 13 procent av platserna. I år var andelen 52 procent. Även på andra platser i Norrbotten hittas det allt mer spillning.

LÄS ÄVEN: • Fortsatt höga halter miljögifter i uttrar

Uttrarnas spillning hittas ofta relativt tydligt på stenar eftersom det är ett sätt för dem att markera revir. Spillningen är en blåsvart gegga som faktiskt ska ha en viss blomdoft.

Enligt Susanne Backe på länsstyrelsen finns det ungefär 500 individer i Norrbotten och kanske 2 000 – 3 000 i hela landet.

LÄS ÄVEN: • Utterpopulationen fortsätter öka kraftigt

Men det finns fortfarande en del hot mot uttern. Många dödas i trafiken, en del fastnar och drunknar i fiskeredskap och de har fortfarande höga halter av miljögifter i sig. Halterna som ökar. Dessutom drabbas ett okänt antal uttrar av jakt, troligtvis framför allt oavsiktligt. I förra veckan dömdes en man till böter på 12 500 kronor för att han skjutit en utter när han trodde att han skjutit en mink.

Fällor avsedda för mink kan, om de görs med för stora ingångshål, locka in utterungar och det tycks även ske en viss beskjutning av uttrar. Enligt en undersökning på 120 inskickade uttrar till Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet hade 2,5 procent av uttrarna hagel i kroppen. Hur många som skjuts, fastnar i fiskeredskap och fångas i minkfällor är dock oklart. Troligen skickas inte alla individer in, “eftersom det kan antas att inte alla vill skylta med att ha dödat en fridlyst utter på olagligt sätt”, skriver P4 Norrbotten.

Källa: Norrbottens-Kuriren och P4 Norrbotten

Mer att läsa