Gå till innehållet

Brittisk man riskerar fängelse efter att ha samlat in och dödat sällsynta fjärilar

Svartfläckad blåvinge. Foto: PJC&Co, CC BY-SA 3.0. 

En 57-årig brittisk man kan dömas till fängelse efter att han fångat och dödat två exemplar av svartfläckig blåvinge – en av Storbritanniens mest sällsynta fjärilar. Faktum är att det är tack vare Sverige som arten ens finns i landet.

Mannen sågs fånga de svartfläckiga blåvingarna i två skyddade områden i sydöstra England. Polisens undersökning avslöjade att mannen försökte sälja de eftertraktade fjärilarna på auktionssidan Ebay där preparerade svartfläckiga blåvingar kan säljas för upp till 3500 kronor styck. Själv hävdar mannen att han köpt exemplaren på en fransk farm och att han bara hade dem för sin privata samling.

LÄS ÄVEN: • Efter återintroduktion från Sverige – rekordmånga blåvingar i Storbritannien

Enligt åklagaren Kevin Withey är det här första gången någon åtalas för att ha fångat och dödat en sällsynt fjäril. Hans straff ska avgöras i nästa månad, men han riskerar att dömas till fängelse.

Fjäril med intressant, svensk historia
Svartvingad blåvinge upptäcktes i Storbritannien 1795, men försvann från landet 1979. Anledningarna var att traditionellt bete minskat, samt att även kaniner drabbades hårt av kaninpest. När inte längre gräset hålls kort av betande djur i fjärilarnas livsmiljöer missgynnas fjärilens värdväxter backtimjan och kungsmynta. Men den svartfläckiga blåvingen behöver dessutom ha rödmyror i närheten för att överleva.

Fem år efter utrotandet, introducerades svenska fjärilsägg på tolv platser på de brittiska öarna för att om möjligt få den utrotade fjärilsarten att återetablera sig i landet. Projektet är en stor framgång och sommaren 2016 ses rekordmånga exemplar av fjärilen. På vissa platser i Storbritannien finns nu tätare populationer än någon annanstans i världen. Globalt anses svartfläckig blåvinge fortfarande vara “hotad” enligt IUCN:s rödlista och den är även uppsatt som “nära hotad” i Sverige. Här finns den framför allt i torra marker i östra Skåne, på Öland och Gotland, samt vissa lokaler i Västergötland, Södermanland och Uppland.

Källa: AFP

Mer att läsa