Gå till innehållet

Bonobo-födsel studerad i naturen för första gången

Bonobo. Foto: Pierre Fidenci via Wikimedia Commons

Bonobo. Foto: Pierre Fidenci via Wikimedia Commons

För första gången någonsin har forskare kunnat studera en vild bonobos födsel i naturen. Pamela Heidi Douglas lyckades under nästan 20 månaders tid arbeta upp ett förtroende för en flock i Kongo och kan nu berätta detaljer om denna sällsynta händelse.

Bonobos är den mindre av de två schimpans-arterna och är en av de minst studerade i familjen hominider (där även gorillor, orangutanger och människor ingår). Apor föder ofta sina ungar på natten vilket gör det extra svårt att iaktta, men tack vare Pamela Heidi Douglas arbete och att hon fick bevittna en födsel under morgonen vet vi nu att bonobos föder sina ungar högt upp i träd på en bädd av löv och kvistar och att de inte gör det själva.

Vid födseln som Pamela fick bevittna närvarade två andra honor som gav stöd och kamratskap. Det är ett fenomen som inte varit känt hos apor så länge. Tidigare trodde man att primater föredrog att föda ensamma, men Pamela Heidi Douglas har nu iakttagit 39 födslar av 31 primater i frihet och bara fem födde ensamma.

Efter bonobo-födseln som Pamela fick bevittna satt den nyblivna modern stilla en lång stund.
– Hon satt mot mig och verkade nästan visa mig sin nyfödda unge. Det var verkligen en av mina mest oförglömliga dagar under nästan 20 månader i skogen med bonobos.

Källa: BBC

Läs mer

Mer att läsa