Gå till innehållet

Bästa året för fjällugglor i Sverige på 37 år

Vuxen fjälluggla. Foto Peter Hellström, Naturhistriska riksmuseet

Vuxen fjälluggla. Foto Peter Hellström, Naturhistoriska riksmuseet

Ett gott lämmelår har lett till det bästa fjälluggleåret i Sverige sedan 1978, enligt årets inventering som presenterades idag. Det har setts ungefär 30 par fjällugglor i de svenska fjällen, vilket kan jämföras med fem kända par mellan 1983 och 2011. 

– Fjällugglan är en väldigt sällsynt fågel och väljer enbart att häcka i Sverige när det finns gott om lämlar. I år hittade vi 23 häckningar och tecken på ytterligare tio häckningar i Norrbottensfjällen. Det är det högsta antalet i Sverige på 37 år, en smärre ornitologisk sensation, säger Peter Hellström vid Naturhistoriska riksmuseet.

Fjälluggleunge. Foto Peter Hellström, Naturhistriska riksmuseet

Fjälluggleunge. Foto Peter Hellström, Naturhistoriska riksmuseet

I Norden är den sammanlagda summan 65 par. Framför allt beror framgången på god tillgång på fjällämlar, men det har även varit bra år för gråsiding och mellansork. I norra Norrbotten, nära norska gränsen, där fjällugglorna häckat i år har det inte funnits så här mycket lämlar sedan 2001. Tyvärr kraschade lämmelpopulationen i juli av okänd anledning och det ledde till svält för fjälluggleungarna och en relativt låg häckningsframgång.

– Fjällugglan är en tundranomad och bosätter sig där det för tillfället är lämpligast. Något som dock är väldigt spännande är att när fjällugglorna väl återvänder till ett område använder de ofta samma plats till att häcka. Till exempel känner vi till ett bo som har använts i 50 år, men samma plats kan ha använts i flera hundra år, berättar Peter Hellström.

Det mest intressanta fyndet för i år, enligt Fjälluggleprojektet är att en av honorna som häckade i Sverige i år även häckade i Norge 2011. Honan bär en sändare och det här är första gången som det har bevisats att en och samma fjälluggla häckat i både Sverige och Norge.

– Fyndet stärker den nuvarande hypotesen om att antalet fjällugglor på global nivå är mycket lägre än vad som föreslagits av till exempel BirdLife International, skriver Naturhistoriska riksmuseet i ett pressmeddelande.

Fjälluggleprojektet och inventeringen av fjälluggla är ett samarbete mellan Club 300, Naturhistoriska riksmuseet, Norrbottens Ornitologiska Förening (med stöd av LKAB och Göran Gustafssons stiftelse) och Världsnaturfonden WWF.

Läs mer:
• Ett offentligt fjällugglepar finns nu att se i Sverige
• Fjällugglor i hela fjällkedjan i år

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Mer att läsa