Gå till innehållet

Amnesty: Systematiskt barnarbete och förbjudna gifter bakom RSPO-palmolja

Palmoljefrukt. Foto: Lisa Sihlberg http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-lisa-sihlberg/

Palmoljefrukt. Foto: Lisa Sihlberg 

Företagen bakom kända produkter som Lion, GB Glace, After Eight, KitKat och Kellogg’s Corn Flakes har enligt en ny rapport från Amnesty International använt barnarbete, systematisk diskriminering av kvinnor och farliga kemikalier på palmoljeplantager i Indonesien. Företagen är anslutna till organisationen för hållbar palmolja – RSPO.

– Företag blundar för den exploatering som sker i deras leverantörsled. Stora företag som Colgate, Nestlé och Unilver försäkrar sina kunder att deras produkter innehåller “hållbar palmolja”, men det finns inget “hållbart” i att använda palmolja som är producerad med hjälp av barnarbete, säger Meghna Abraham, utredare Amnesty International.

LÄS ÄVEN: • RSPO anklagas för att inte kontrollera skövling av uråldrig regnskog

Det är världens största odlare av palmolja, Wilmar, som avslöjats ha missförhållanden på sina palmoljeplantage och enligt Amnesty International är det inte isolerade händelser utan ett systematiskt utnyttjande av arbetarna. Wilmar säljer sedan palmoljan vidare till RSPO-anslutna företag så som Colgate-Palmolive, Kellog´s, Nestlé, Procter&Gamble och Unilever.

– Rapporten visar tydligt att företag har använt certifieringen som ett skydd mot större granskningar. Vår rapport visar att de här företagen har starka policys på pappret, men inget av dem kunde visa att de hade identifierat uppenbara risker när det gällde missförhållanden i Wilmars leverentörsled, säger Seema Joshi, Amnestys chef för arbetet gällande företag och mänskliga rättigheter.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot RSPO-certifierad ”miljövänlig” palmolja

Enligt Amnesty förekommer det att barn mellan 8 och 14 år utför farligt och hårt fysiskt arbete utan säkerhetsutrustning på plantager där kemiska bekämpningsmedel används, arbetare lider av allvarliga skador från parakvat, ett akut giftigt ogräsmedel som fortfarande används på plantagerna trots att det blivit förbjudet och kvinnor diskrimineras systematiskt med osäkra anställningar och extremt låga löner.

Wilmar erkänner att det finns “pågående frågor kring arbetsförhållandena” i verksamheten.

Källa: Amnesty International

 

Mer att läsa