Gå till innehållet

1 miljon kronor om dagen i böter om Polen fortsätter avverka i världsarv

Bialowiezaskogen på den polska sidan. Foto: CC BY-SA 3.0

Bialowieza-skogen i Polen anses vara ett naturvärldsarv. Trots det avverkar Polen nu 400 procent mer än de brukar i skogen. Nu hotar EU med böter på ungefär 1 miljon kronor om dagen.

Om inte Polen slutar med avverkningen i Bialowieza-skogen inom 15 dagar kommer EU-domstolen utdöma böter på ungefär 1 miljon kronor om dagen.

Läs även: • Polen vill få bort Białowieżas status som världsarv

Polen hävdade först att avverkningen var för att skydda skogen mot skadeinsekter, men när biologer förklarade i media att det inte hjälper så ändrade den polska regeringen sig till att avverkningen sker för att skydda svampplockare från att få träd över sig.

Enbart kritik eller förbud mot avverkningen har inte hjälpt och det här är första gången EU-domstolen tar till böter mot ett land i en sådan här fråga.

LÄS ÄVEN: • Polska mödrar protesterar mot avverkning, ammar barn på hyggen

Bialoweiza-området täcker 141 885 hektar och bara 17 procent av det är skyddat mot avverkning i dagsläget . För 10 000 år sedan var Bialowieza bara en liten del av en urskog som täckte stora delar av Europa. Idag är det i stort sett bara det här området som återstår och det brukar benämnas som Centraleuropas sista urskog.

I området lever 59 olika däggdjur, så som visenter, lodjur, vargar och uttrar. Dessutom lever mer än 250 fågelarter och mängder av svampar och skalbaggar trivs i de gamla träden och den rikliga förekomsten av död ved.

I en intervju med radiokanalen Wnet sa Polens miljöminister Jan Szyszko att de inte bestämt om de ska stoppa avverkningen eller inte. Polens regering menar att de “följer rekommendationerna till 100 procent” och att det inte finns någon risk att Polen får böta eftersom de följer EU:s regelverk och EU-domstolens beslut.

Enligt Adam Bohdan på naturorganisationen Wild Poland Foundation har det dock avverkats 400 procent mer i Bialowieza i år jämfört med tidigare år

Källor: BBC och Reuters

Mer att läsa