Gå till innehållet

Havsfågelskådning vid Glommens sten, Halland

Fågelskådare vid Glommens sten. Foto: Erik Hansson

Fågelskådare vid Glommens sten. Foto: Erik Hansson

Det sägs att havsfågelskådning är något som antingen blir en livslång passion eller ett livslångt oförstående. Riktigt så kategorisk är onödig att vara, men det är en speciell form av fågelskådning.

Att stå i timmar i så blåsigt väder som möjligt och följa “prickar” på horisonten som ska artbestämmas trots usla förhållanden kan vara både lärorikt och spännande. Efter några timmars övning känns allt fler fåglar igen på sin storlek, sin flygstil och med lite övning även på sina variationer i fjäderdräkten. När det då dyker upp något som utmärker sig har man förhoppningsvis lärt sig urskilja de vanliga arterna och märker att det är något lite mer sällsynt. Kanske en tretåig mås istället för en skrattmås, en svartnäbbad islom istället för en storlom eller en alkekung istället för en sillgrissla?

Skrattmås till vänster och tretåig mås till höger. Två arter som kan vara svåra att skilja åt i början. Foto: Erik Hansson

Juvenil (ung) skrattmås till vänster och juvenil tretåig mås till höger. Två arter som kan vara svåra att skilja åt i början. Lägg dock märke till den tretåiga måsens svarta v-formade streck på vingarna. Foto: Erik Hansson

Det är en krävande form av skådning som inte blir lättare av att den bör utövas när vindarna är de rätta (västliga på västkusten) och tillräckligt starka. I vackert, vindstilla väder är det möjligen lite mer lättskådat, men å andra sidan syns knappast några rariteter till.

Glommens sten är ett väldigt bra ställe för havsfågelskådning och till skillnad från till exempel Kråkudden i Bohuslän, som kräver en viss promenad, är lokalen väldigt lättåtkomlig. Den ligger längst ut i hamnen i det lilla samhället Glommen strax norr om Falkenberg och från parkeringen är det inte mer än 100 meter att gå till det väldiga flyttblocket (“glumstenen”) som kan utgöra lite välbehövligt vindskydd i jakten på rariteter långt ut till havs.

Smålom till vänster och storlom till höger. Båda i vinterdräkt. Storlommen har större fötter, mörkare huvud och flyger inte lika "kutryggigt". Foto: Erik Hansson

Smålom till vänster och storlom till höger. Båda i vinterdräkt. Storlommen har större fötter, mörkare huvud och flyger inte lika “kutryggigt”. Foto: Erik Hansson

Det är på höstarna och vårarna som Glommens sten är som bäst. Då är det inte ovanligt med rikliga sträck söderut eller norrut i västliga vindar och i de små snåren och tångbanden i strandkanten rastar ibland småfåglar och vadare. För att de riktigt heta havsfåglarna ska blåsa inom skådaravstånd krävs det ofta riktigt hårda vindar, men lite alkor, en hel del änder, vitfåglar och en eller annan havssula kan ses även vid svagare vindar.

Några hundra meter söder om lokalen ligger den lättillgängliga viken Brevik som kan innehålla en hel del vadare och rastande andfåglar.

Några av de riktigt tunga rariteterna som skådats vid Glommens sten genom åren är balearisk lira, sandtärna, skäggtärna och ökenstenskvätta.

De senaste observationerna från Svalan vid Glommens sten
Alla arter som setts vid Glommens sten (225 stycken den 22 oktober 2013)

[mappress mapid=”15″]

Mer att läsa