Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2013 – J-P Lahall

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2013 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året. Det måste inte vara de mest lyckade bilderna, ibland kan det vara historien bakom dem som är det intressanta, men tillsammans kommer de ge en bra bild av naturåret 2013.

J-P Lahall har fotograferat sedan 1976 och på heltid sedan 1985. Han har gett ut elva böcker, varav ”Så skimrande” utsågs till Årets pandabok av WWF 1999 och ”Jag har sett” blev IFWP Nature Photobook of the year 2003. Han har också vunnit en lång rad priser för sitt fotograferande och belönats med bland annat Årets Nordiska naturfotograf, Årets Örebroprofil, Årets naturfotograf och BG Wildlifephotographer of the year. Fler av J-P:s bilder kan ses på hans presentationssida här på Natursidan.se och på Lahall.com.

Tysslingen i mitt hjärta. Här bor jag vid denna härliga sjö och kan följa alla årstidernas växlingar. Sjön är kanske mest känd för de stora mängderna av rastande sångsvan under våren, men även andra årstider bjuder på härliga upplevelser. Havsörnen häckar vid sjön och ses nästan dagligen. En annan favorit är lärkfalken som ofta jagar över huset på jakt efter trollsländor. 105  arter har jag hittills sett från tomten, varav Småfläckig sumphöna, Kornknarr och Vaktel hör till de mer ovanliga. Under sensommaren rastar det mycket änder och gäss i sjön och är då ute så ofta det går. Älskar att gå i båten när morgondimman omsluter mig och sakta glida ut på sjön med kamera och kikare.

Tysslingen i mitt hjärta. Här bor jag vid denna härliga sjö och kan följa alla årstidernas växlingar. Sjön är kanske mest känd för de stora mängderna av rastande sångsvan under våren, men även andra årstider bjuder på härliga upplevelser. Havsörnen häckar vid sjön och ses nästan dagligen. En annan favorit är lärkfalken som ofta jagar över huset på jakt efter trollsländor. 105 fågelarter har jag hittills sett från tomten, varav småfläckig sumphöna, kornknarr och vaktel hör till de mer ovanliga. Under sensommaren rastar det mycket änder och gäss i sjön och då är jag ute så ofta det går. Älskar att gå i båten när morgondimman omsluter mig och sakta glida ut på sjön med kamera och kikare.

Det var ett utflykt på Svartälven med naturskyddsföreningen i Örebro. De skulle paddla ett stycke på älven och jag anmälde mig. Normalt brukar jag inte följa med på utflykter av detta slag, utan brukar åka själv eller med någon kollega. Fotografering kräver både tid och lugn. Nu visade sig att det var riktigt trevligt och dagen var mycket lyckad med en härlig sensommarvärme. Att jag ville följa med berodde också på att jag var intresserad av området och ville se mig omkring för en fotoresa senare. Bilden på näckrosbladet var väl så nära vi kom skogens väsen denna dag.

Det var en utflykt på Svartälven med naturskyddsföreningen i Örebro. De skulle paddla ett stycke på älven och jag anmälde mig. Normalt brukar jag inte följa med på utflykter av detta slag, utan brukar åka själv eller med någon kollega. Fotografering kräver både tid och lugn. Nu visade det sig att det var riktigt trevligt och dagen var mycket lyckad med en härlig sensommarvärme. Att jag ville följa med berodde också på att jag var intresserad av området och ville se mig omkring för en fotoresa senare. Bilden på näckrosbladet var väl så nära vi kom skogens väsen denna dag.

Jag hade ett litet jobb och göra och det var att ta några bilder runt sjön Usken i Västmanland. Det första stoppet var vid en damm och i vattenfallet noterade jag min spegelbild i konstiga formationer. Ofta när jag ser att en bild kan bli bra, stannar jag länge och tänker på olika möjligheter för att få ut så mycket som möjligt ur bilden. Det är inte säkert att det blir bra för det, men eftertänksamhet är bättre än att bara skjuta ett snabbt skott och gå vidare. Ofta kommer man då hem och förbannar sig för att man inte gav det mer tid.

Jag hade ett litet jobb att göra och det var att ta några bilder runt sjön Usken i Västmanland. Det första stoppet var vid en damm och i vattenfallet noterade jag min spegelbild i konstiga formationer. Ofta när jag ser att en bild kan bli bra, stannar jag länge och tänker på olika möjligheter för att få ut så mycket som möjligt ur bilden. Det är inte säkert att det blir bra för det, men eftertänksamhet är bättre än att bara skjuta ett snabbt skott och gå vidare. Ofta kommer man då hem och förbannar sig för att man inte gav det mer tid.

Solens låga strålar träffar ett moln som nästan har formen av en komet på väg mot jorden. Bilden är tagen i sjön Sottern i Närke där jag ofta är och fiskar gös. På kvällen ville jag inte åka hem, utan stängde av motorn mitt på sjön och kröp ner i sovsäcken. Dimman dansade över en spegelblank vattenyta  och himlen var stjärnklar. Så nära universum har jag aldrig varit tidigare.

Solens låga strålar träffar ett moln som nästan har formen av en komet på väg mot jorden. Bilden är tagen i sjön Sottern i Närke där jag ofta är och fiskar gös. På kvällen ville jag inte åka hem, utan stängde av motorn mitt på sjön och kröp ner i sovsäcken. Dimman dansade över en spegelblank vattenyta och himlen var stjärnklar. Så nära universum har jag aldrig varit tidigare.

Mer att läsa